Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Østlige Sør-Afrika      Turen er arrangert 

NoF Travel tur, november 2017

Pris: 1
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Usikker leveringstid
Det østlige Sør-Afrika kan by på klassisk savannesafari (løve, leopard, elefant, neshorn og afrikabøffel), tåkeregnskog i fjellene, store tropiske våtmarksområder, regnskog, for ikke å snakke om mer enn 400 fuglearter.
Østlige Sør-Afrika
Varenummer20178

Vi besøker statene Gauteng, Limpopo, Mpumalanga og Kwazulu-Natal og besøker i tillegg Swaziland. Vi besøker de mest kjente parkene slik som Kruger National Park iSamangaliso Wetland Park, uMkhuze Game Reserve og andre spesialbiotoper!

NoF Travel tur til Sør-Afrika, november 2017

To uker i Sør-Afrikas helt utrolige natur, med regnskog, savanne, tåkeskog, fjell og våtmarker, ca 11/11 til 26/11 2017

Dette er turen du ikke bør gå glipp av! Her vil du oppleve klassisk safari på savannen med Big5 (løve, leopard, elefant, neshorn og vannbøffel), tåkeregnskog i fjellene, store tropiske våtmarksområder, regnskog, for ikke å snakke om fuglene (over 400 arter!).

Vi holder oss i områdene øst og nordøst i Sør-Afrika, i statene Gauteng, Limpopo, Mpumalanga og Kwazulu-Natal og besøker i tillegg Swaziland. Vi besøker de mest kjente parkene slik som Kruger National Park, iSamangaliso Wetland Park, uMkhuze Game Reserve og andre spesialbiotoper.

Turen vil i perioder bestå av lange aktive dager, men vi åpner også for en hviledag innimellom for de som ønsker det, ved å legge opp til flere dobbeltovernattinger. Kjørelengdene er middels, 2-3 timer hver dag går i gjennomsnitt til transport (Sør-Afrika er stort).

NoF Travel arrangerte en nokså tilsvarende tur i 2009 da også med Knut Arne Nygård som turleder og samme lokale guide.
Artsrapporten derfra kan du se her og reiserapport her

 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
  Fotogalleri  
Gråkronetrane

Nedenfor følger utfyllende informasjon om NOF Travel turen til Sør-Afrika i september/oktober 2017. Det kan bli mindre endringer i programmet, men i all hovedsak vil informasjonen nedenfor være relevant.

Vi lander i Johannesburg, Gauteng, og etter en natt i nærområdet, dra vi sørover til Wakkerstroom og besøker den lokale steppen, store (truede) gressenger med sine egne arter. Så kjører vi ned til uMkhuze, en unik liten nasjonalpark kjent for utrolig fugleliv, og fugleskjul for observasjoner og fotografering. Så drar vi ut til kysten og den sjarmerende byen St. Lucia som ligger ved det Indiske Hav, og ytterst i den stor iSamangoloso parken. Denne parken har alle slag type våtmarker, sub-tropisk og tropiske skoger.

I St. Lucia stter vi også av tid til å oppleve havskillpadder. Nordover igjen stopper vi i fjellene i Swaziland, for vi kjører inn i Kruger nasjonalpark. Her beveger vi oss nordover på safari i tre dager, en intens opplevelse med rikt dyre- og fugleliv. Så kjører vi opp i nordre Drakensberg og tåkeregnskog, nok en unik biotop! Vi avslutter nordvest for Johannesburg, i tørt «Kalahari light» område.

Turoversikt
Nedenfor følger en dag-til-dag presentasjon av turen. Denne kan fortsatt endre seg, men i all hovedsak vil turen forløpe seg som følger:

Dag 1: 11/11 - Avreise Oslo – Ankomst Johannesburg
Vi møtes grytidlig på Gardermoen, mellomlander kort i Amsterdam, for så å fly hele dagen over Afrika fra nord til sør, før vi lander i Johannesburg på kvelden.

Vi drar rett til overnatting på Luiperdskloof Game Lodge, Bronkhorstspruit, ca 1 time fra flyplassen. Vi kommer for sent til middag, rett i seng. For mer info se: http://www.luiperdskloof.com/

Dag 2: 12/11 – Bronkhorstspruit - Wakkerstroom
Vi prøver å stå tidlig opp og går rett i felt, her i hovedsak en tur langs elva ved overnattingsstedet.

Før vi tar en relativt lang kjøretur sørover, til høylands gressletter og våtmarker ved Wakkerstroom. Det blir flere stopp underveis på utvalgte biotoper.På kvelden kommer vi frem til Wakkerstroom Country Inn, for mer info se:  http://countryinn.co.za/

Karakterarter: Flekksvømmerikse, stripepiplerke, ringapalis, klippeørn, afrikasivhauk, jordspett, drakensbergprinia, vaktsteintrost

    Vaktsteintrost. Foto Jan Erik Røer


Dag 3: 13/11 – Wakkerstroom – uMkhuze GR

Første del av dagen tilbringer vi i området rundt Wakkerstroom på jakt etter sjeldenheter. Ved lunsjtider setter vi kursen mot nesten rett øst, ned fra høylandet og inn i subtropiske Zululand. Vi kjører frem til uMkhuze dyrereservat, av mange ansett som Sør-Afrikas beste reservat, et område som strengt tatt hadde fortjent mer enn et par dager! Vi avslutter dagen med å se etter fugler i leiren der vi skal overnatte.

Vi overnatter på Mantuma Camp i Mkhuze dyrereservat. For mer om reservatet og overnattingssted, se:
http://www.kznwildlife.com/accomodation/resorts/umkhuze.html
http://www.places.co.za/html/8283.html

Karakterarter: Sitronpiplerke, blåtrappe, rødkroneibis, blåtrane, gråkrontrane, transvaallerke, astrildlerke

    Blåtrappe. Foto Jan Erik Røer

Dag 4: 14/11 -  uMkhuze GR
Hele dagen brukes i uMkhuze reservatet, flere ulike biotoper oppsøkes, inklusive konsentrerte våtmarksområder (vi er på slutten av tørketiden). Vi er nå i det ”tropiske” hjørnet av Sør-Afrika og mange spesialiteter venter på oss. I forbindelse med at vi oppholder oss i lukkede utsiktspunkter kan vi her få virkelig nærkontakt ikke bare med fugler, men også store pattedyr!

På kvelden drar vi tilbake til Mantuma leiren, der vi bor uten gjerder og med naturen veldig tett på!

Karakterarter: Mosambikapalis, rosenastrild, thongasolfugl, afrikabrednebb, østnikator, rubinbuskvarsler (400 arter i parken!)

    Purpurbåndsolfugl. En av flere mulige solfugler i uMkhuze. Foto Jan Erik Røer

Dag 5: 15/11 – uMkhuze GR – St. Lucia
Vi reiser tidlig fra Mantuma, og trekker sørøstover mot kysten og iSamangoliso våtmarksreservat. Underveis har vi ett par stopp, men kommer trolig relativt tidlig frem. St Lucia er en liten by i tilknytting til et enormt våtmarksområde med delvis samme navn. Våtmarkene er adskilt fra det indiske hav med sanddyner. Våtmarkene er på UNESCOs verdensarvliste, der brukes zulu navnet iSimangaliso, for mer info: http://whc.unesco.org/en/list/914

Vi drar rett ut til kysten og elvemunningen. Vi skal overnatte på Forest Lodge, St Lucia. For mer informasjon om reservatet og overnattings-stedet, se her:
http://www.forestkzn.co.za/
http://www.game-reserve.com/south-africa_st-lucia.html

Karakterarter: vannfugl, rovfugl, sitronbrystirisk, vevere


Dag 6: 16/11 – St. Lucia / iSamangoliso WP
Vi tilbringer hele dagen i området iSamangoliso WP. Her er det yrende fugleliv og dyreliv! Vi fokuserer på den østlige siden og drar et stykke innover i parken.

På ettermiddagen planlegger vi med en skilpadde opplevelse, da sesongen for deres adkomst har begynt. Vi blir med på en organisert tur og håper på å få sett både «Leatherback» og «Loggerhead»!

På kvelden er vi tilbake i St Lucia og Forest Lodge.

Karakterarter: Kystlangeørn, gulstrupepiplerke, svartbuktrappe, grønnturako, palmegribb,


Dag 7: 17/11 – St. Lucia - Swaziland
Vi starter dagen med en gåtur i området for å få litt mere tid i dette deilige klimaet (og noen nye arter). Så setter vi oss i bilene og kjører innover og oppover, mot det lille kongedømmet Swaziland.

Vi får en fin tur gjennom dette fjellandet før vi kommer frem til Malalotja Nature Reserve. Da er vi helt nordvest i Swaziland. Her overnatter vi under litt enklere kår i Malalotja Rest Camp:
http://www.thekingdomofswaziland.com/pages/lodges/lodge.asp?LodgeID=59

Karakterarter: Natalkrattskvett, malmgjøk, olivenbuskvarsler, rubinbuskvarsler, afrikagrønndue, brunbrystbatis


Dag 8: 18/11 – Swaziland / Malalotja NP
Denne dagen bruker vi i Malalotja. Dette er en av de mest spesielle fjellområdene i sørlige Afrika, og er spesielt interessant for botanister.

Vi får lov til å gå til fots her, og får en fin dag ute i naturen på jakt etter unike arter og naturopplevelser.

Til kvelden er vi tilbake i Malalotja Rest Camp.

Mer om nasjonalparken:
http://www.thekingdomofswaziland.com/pages/attractions/the_attraction.asp?AttractionsID=3

Karakterarter: Blåsvale, rustnakketrappe, jordspett, kvekkegressanger, okerskvett

    Rustnakketrappe. Foto Jan Erik Røer


Dag 9: 19/11 – Swaziland – Kruger NP: Berg-en-Dal Camp
Dagen starter med mulighet for å se litt mer etter fuglene rundt leiren vår i Malalotja.

Men så er det i bilene for å kjøre videre nordover og inn igjen i Sør-Afrika. Og ikke lenge etter kjører vi inn i den praktfulle Kruger National Park. Her er all safari og fugling i fra bussene, unntatt i leirene og noen få andre sikrede områder. Første kvelden kommer vi frem til Berg-en-Dal leiren, ett område kjent for åser og kupert terreng, samt villhunder, som det dessverre er veldig lite igjen av i parken, så de ser vi etter i dette området.

For å lese mer om overnattingsstedet og leiren, samt Kruger nasjonalpark generelt, se disse linkene:
http://www.krugerpark.co.za/Kruger_National_Park_Lodging_&_Camping_Guide-travel/berg-en-dal-camp.html
https://www.sanparks.org/parks/kruger/

    Afrikabøffel vil vi garantert få se i Kruger NP. Foto Jan Erik Røer

Dag 10: 20/11 – Kruger NP: Berg-en-Dal – Satara Camp
Vår første hele dag i Kruger NP. Vi starter dagen med en liten safari i grålysningen, før vi kjører tilbake til leiren for frokost.

Så begynner en lang safari (safari betyr reise på swahili!) nordover parken, først opp til hovedleiren, Skukuza, og så videre mot Satara. Områdene rundt Satara har ofte mest dyr, rovdyr og de åpneste savannene.

Etter hvert kjører vi inn i Satara leiren, hvor vi skal overnatte:
http://www.krugerpark.co.za/Kruger_National_Park_Lodging_&_Camping_Guide-travel/satara-camp_accommodation.html

Karakterarter: Koritrappe, rødmaskehornravn, gråhubro, skjærevarsler

    Koritrappe fra Kruger NP i 2009. Foto Jan Erik Røer

Dag 11: 21/11 – Kruger NP: Satara – Letaba Camp
Vår andre dag i Kruger NP. Vi starter også denne dagen med en safari i grålysningen i området rundt leiren. I tillegg til Big5 leter vi også etter gepard i dette området. Og det blir mange nye fuglearter.

Etter frokost kikker vi litt inne i leiren, blant annet kjent for sine ugler som pleier å by på fantastiske bildemuligheter!

Så fortsetter vi videre nordover mot Letaba leir, oppkalt etter en av de større elvene som renner fra vest mot øst gjennom parken. Vi krysser også Olifants elven på veien og på denne bruen får vi lov til å stoppe og gå ut av bilene.

Letaba danner den ene yttergrensen i leiren, så det er en fryd å sitte her i kveldstimene å følge livet i elveløpet (som nok er rimelig tørt) og på den andre siden. Letaba leir er en av mine favoritter:
http://www.krugerpark.co.za/Kruger_National_Park_Lodging_&_Camping_Guide-travel/letaba-camp.html

Karakterarter: Akasieugle, rødøyedue, gribber

    Leopard i Kruger NP 2009. Busksavannen gjør det ikke alltid like lett å finne eller se mange av pattedyrene.
    Vi håper på leopard også 2017. Foto Jan Erik Røer


Dag 12: 22/11 – Kruger NP: Letaba – Phalaborwa gate – Magoebaskloof
Siste dag i Kruger NP. Vi bruker formiddagen i parken for å få med oss det vi kan på vei ut. Så blir det en relativt lang kjøretur vest og sørover, inn imot nordre deler av «Drakenberg», og opp i høyden igjen. Her dannes det tåkeregnskoger, biotoper med helt unikt fugleliv.

Vi overnatter på hotell nede i dalen, for mer info se:
http://www.magoebaskloof.co.za/


Dag 13: 23/11 – Magoebaaskloof - Zaagkuildrift
Fra tidlig morgen er vi oppe i den kjølige og rå tåkeregnskogen. Her går vi sakte opp og ned grusveier og leter etter arter som alle blir nye turarter. Regnskog er vanskelig, så det kan være en utfordring å få sett Narinatrogon for eksempel. Men vi har god tid og vi jobber for at alle skal få se fuglene.

Så er det i bilene igjen, og nok et godt stykke nordvestover, nesten tilbake til Johannesburg. Her kommer vi til en helt ny overnattingsplass, i et område med tørr tornevegetasjon. Vi møter arter fra vest, tilknyttet Kalahari biotoper.

Vi overnatter på Zaagkuildrift Lodge:
http://zaagkuilsdrift.co.za/

Karakterarter: Narinatrogon, natalturako, bantutrost, bergerle, gladiatorpapegøye, trolldue, akrobatbylbyl, grønnastrild


Dag 14: 24/11 – Zaagkuildrift area
Dette er trolig det området på hele turen med flest fuglearter. De er mange og de er små, forflytter seg raskt i tornekrattene, og er et mareritt å få bilder av.

Men det blir mange arter denne dagen. Vi kommer trolig også til å oppsøke et våtmarksområde for å få en ny mulighet til å gjenoppleve nytte av teleskopet. Til kvelden er vi tilbake på Zaagkuildrift Lodge. Dette er vår siste kveld sammen, tid for å dvele litt ved opplevelsene.

Karakterarter: Kalaharikrattskvett, karmingonolek, brunrygglerke, askemeis, svartbrystprinia, lualabaastrild, hauksanger


Dag 15: 25/11 – Zaagkuildrift - Johannesburg - Oslo

Det blir mulighet for en rolig start på dagen, kanskje andre tar seg en morgentur i området. Vi avtaler dette på stedet, inklusive om vi skal legge inn tid til en stopp i naturreservatet Ezemvelo.

Etter hvert tar vi den relativt korte kjøreturen til flyplassen ved Johannesburg på ettermiddagen, der vi ankommer i god tid!


Dag 16: 26/11 – Ankomst Oslo
Vi tar avskjed på flyplassen, i ankomsthallen. Erfaringsmessig vil mange fortest mulig hjem når bagasjen ankommer.


Pris
Foreløpig prisantydning er NOK 38.000 - 40.000. Tillegg for enkeltrom (der det lar seg gjøre): NOK 4000. I tillegg kommer drikke til måltidene, noe driks og eventuelt annet privat forbruk.

Depositum settes til NOK 10 000. Hovedforfall vil være ca. 20. august 2017.

Prisen er avhengig av valuta/flypriser og antall deltakere. Justert pris vil komme i god tid før depositum innkreves.

Se også NOF Travel reisevilkår: http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!Reiser!Reisevilkar!&rstadv=J

Påmelding 
Hos Natur og Fritid AS. Bruk nettbutikken og "kjøp" turen. Sjekk at du får bekreftelse på ordren.
Først til mølla prinsippet gjelder. Inntil påmeldingslisten er full og depositum sendes ut er påmelding uforpliktende.

Antall deltakere
Turen er beregnet for ca 12-16 deltakere, inklusive norsk reiseleder. Sjåfører og lokal guide tilkommer.

Reisetidspunkt
Vi reiser til et område som ligger nokså nær ekvator. Turen planlegges for medio november, noe som innebærer at vi er på slutten av tørketiden eller i starten av regntiden, men mye regn forventes ikke. November er også starten på den varmeste perioden for de fleste av områdene vi besøker.

    Stumpneshorn. Til tross for ulovlig jakt er det fortsatt mange tusen nesehorn i Kruger NP. Foto Jan Erik Røer

Transport 
Hele turen går i felles minibusser, med vår guide som sjåfør. Dette medfører at vi alltid møter til fastsatt tid ved bussen!

Overnattingsfasiliteter 
Vi kommer til å bo på gode hoteller og «lodger», med god til høy standard tilpasset turister, men likevel tett på naturen. Noen av overnattingstedene i nasjonalparkene er "tradisjonelle" offentlige camper med noe mer basic standard.

Mat 
Alle måltider er inklusive. Dette gjelder frokost, lunsj og middag. Frokost og lunsj kan enkelte dager bli servert i felt. Middag under koselige forhold i leiren, sammen med logg. Vann blir tilgjengelig hele dagen. Drikke ved resturant-lunsj og middag kjøpes av den enkelte.

Vær 
Vi beveger oss i en rekke ulike klimasoner, men får nok stort sett mye pent vær! Men temperaturene svinger fra tropisk varme til ganske kjølig om morgen/kveld i høyereliggende strøk, tror vi kan regne med fra +10 til +35 grader. Regnbyger er ikke uvanlig.

Fotografering
Fotografering vil det bli gode anledninger til for de som selv prioriterer dette. Det blir ikke satt av egen tid til fotografene.

    Mange av fugleartene i Sør-Afrika vil vi komme nokså nære. Her er gulgumpkobberslager fra St.Lucia 2009 fotografert med kort linse.
    Foto Jan Erik Røer

Helse 
Du er selv ansvarlig for å ha reiseforsikret deg. Undersøk med egen lege hva du trenger av vaksiner og medisiner for en slik tur.

Det er forbundet med liten fare å være med på en organisert tur slik som denne til Sør-Afrika. Det er viktig å lytte til råd, henstillinger og advarsler fra guide og reiseleder for å unngå risiko og uhell. Det er også viktig å være medisinert slik som fastlegen / folkehelseinstituttet anbefaler.Helsetjenesten (lege og sykehus) holder høy standard om vi skulle trenge hjelp.

Deler av turen går i det som normalt regnes som smitteområde for malaria på denne årstiden, men den største helsefaren er faktisk sola. Vi beveger oss i 1500-2000 moh noen av dagene, og er i områder nærme vendesirkelen, så sola er veldig sterk. Det er derfor, og med hensyn til innsektsbitt, klokt å bruke heldekkende lette klær under det meste av turen.

Har du spesielle krav til diett, som innebærer at felles måltider ikke alltid passer, må tydelig beskjed gis før avreise.


Nødvendig utstyr 
Først og fremst en god feltkikkert, gjerne også teleskop, men dette får ikke så stor anvendelse denne gangen. Dersom du ikke har teleskop så går det bra, vi har erfaringsmessig nok av slike i gruppen.
    Flekkhyene fra Kruger NP. Denne har tann- og kjeveutstyret i orden. Foto Jan Erik Røer

Praktiske forhold og annet
Vi reiser til et land med store kontraster, og et land med tre ulike historiske røtter, tradisjonell Afrika, boer og engelsk. Det er stor forskjell på fattig og rik, og det er store forskjeller på prisnivåer på samme vare.

Landet har elleve offisielle språk, men engelsk fungerer stort sett over alt, i alle fall for oss på denne turen. Det er litt artig med Afrikaans, boernes språk, som jo er nesten nederlandsk og derfor har mye til felles med norsk.

Myntenheten heter sør-afrikansk rand (ZAR) og er vanlig konvertibel valuta. Det betyr at du kan ta med noe hjemmefra, men også enkelt veksle i banker og bruke minibank. Vi er dog ikke så ofte i nærheten av bank/minibank, så litt kontanter kan være fint å ha i reserve. Kredittkort aksepteres i stor grad.

Suksess eller ikke avhenger mye av deg. Det er ikke bare antall fugler, flott natur og god mat som avgjør. Også den sosiale delen av turen bidrar til å gjøre turen vellykket. Her er alle deltagere ansvarlige. Og, skulle det oppstå vanskelige situasjoner som ingen kunne forutse, så henstiller jeg alle til å stille opp på en løsningsorientert måte.

Om det er noe du lurer på i forbindelse med turen, ta kontakt med reiseleder Knut Arne Nygård, knutarnenygard@gmail.com (evt telefon 9221 9340).

Turleder
Norsk turleder er Knut Arne Nygård, Sandvika, knutarnenygard@gmail.com , telefon +47 9221 9340.

Knut Arne har vært i Afrika sør for Sahara mange ganger tidligere, har ledet NoF Travel tur til Bulgaria, Sør-Afrika og Namibia/Botswana/Zambia, og er reisevant. Han har også rimelig god kunnskap om aktuelle fugler, inklusive engelske og norsk fuglenavn.

Lokal fugleguide vil bli engasjert.

 
Litteratur

Sasol Birds of Southern Africa

The Kingdon Field Guide to African Mammals

Artsliste
Kommer, 400 arter er innen rekkevidde!

Fotogalleri 

 
    Grønnturako, St. Lucia. Foto Jan Erik Røer

    Hvitpelikan iSamangoliso. Foto Jan Erik Røer

    Hvitryggribb og hettegribb, Kruger NP. Foto Jan Erik Røer

    Purpurkroneturako, uMkhuze GR. Foto Jan Erik Røer

    Savanneugle, Rust de Winter. Foto Jan Erik Røer

    Skogvever, uMkhuze GR. Foto Jan Erik Røer


Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Fuglesang (kompakt) Nattens lydløse jegere
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Handbook of Western Palearctic Birds
Praktisk stjerneatlas The Genus Mycena
Poroid Fungi of Europe Bli kjent med fuglene
Birds of Sri Lanka Gyldendals store nordiske flora
4 mest solgte bøker
Fuglesang (kompakt) Nattens lydløse jegere
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Handbook of Western Palearctic Birds
4 mest solgte optikk
Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50
Carl Zeiss Terra ED Pocket 8x25 Leica Ultravid 10x25 BR

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--