Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Levering til jul
Vår nettbutikk har oppdatert varelager. Bestiller du varer vi har på lager, sendes de normalt neste arbeidsdag etter bestilling.
Bestiller du varer vi ikke har inne, får du raskt beskjed om vi ikke tror vi kan skaffe det i tide til jul, og du kan evt. stryke ordren.
God julehandel! 

Madeira      Turen er arrangert 

NoF Travel tur, juni 2018

Pris: 1
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Vi drar på tur til Madeira der vi besøker Desertas øyene og drar på båttur for å se på stormfugler og hvaler. I tillegg vil vi få med oss de få spesielle landfuglene som finnes på øygruppen. Turleder er Morten Bergan.
Madeira
Varenummer20186

NOF-Traveltur til Madeira, juni 2018

Madeira er en av øyene i Atlanterhavet utenfor NV-Afrika. Øya er en selvstyrt provins av Portugal. Kanariøyene er nok mer kjent enn Madeira. I tillegg til disse kommer Kapp Verdeøyene og Asorene som sammen utgjør Makaronesia.

I tillegg til hovedøya Madeira ligger det noen mindre, ubebodde øyer i nærheten – Desertasøyene. Disse har ikke vært tilgjengelige for allmenheten tidligere, men har et særdeles rikt sjøfuglliv. Desertasøyene er for Madeira hva Røst er for Norge - med stormfugler i stedet for lundefugler. Dette blir en tur der vi fokuserer mer på artskvalitet heller enn artskvantitet – sjøfugler av typen petreller, lirer og stormsvaler i, og på havet omkring, hekkekoloniene.

Det er ikke så mange artene landfugler på Madeira. Men vi skal selvsagt ha en dag for å «plukke» de spesialitetene som tross alt er der – to endemiske fuglearter samt en rekke spesielle underarter. Madeira har eksistert i 5 millioner år og egne arter og former har allerede utviklet seg. Det blir derfor også en hel dag i fjellsidene på denne vakre, berglendte, basaltøya. Høyeste fjellet er hele 1816moh. Madeira er grønnere enn Kanariøyene og har store lyng- og laurbærskoger og ville fjell – også disse med petrellkolonier! Vi kommer til å bo i hovedstaden Funchal, og en natt ute i selve sjøfuglkolonien på Desertas.

 

 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet - Visum  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
     

Turen dag for dag


Dag 1
Avreise Oslo lufthavn Gardermoen. Ankomst Funchal og innlosjering på et hotell i gangavstand til bysentrum. Det blir en rolig ettermiddag - litt hvile og rusletur i byen eller i parken eller i den botaniske hagen på egenhånd. De ivrigste vil prøve seg på artsbestemmelse av sildemåker og grå måker i havna. Dette er nemlig ikke så enkelt da sildemåkene er gråere enn hjemme og gråmåkene er mørkere enn hjemme. Og, begge har gule bein! Så er det da ikke gråmåke, men gulbeinmåke. På kvelden møtes vi på hotellet for mer turinformasjon fra våre turguider hvoretter vi, etter mørkets frembrudd, kjører til en lokalitet med tårnugle – selvfølgelig også dette en spesiell madeiraunderart. 

Dag 2
Vi plukkes opp i havna og tar båt (ca 3 timer) sørover til Desertasøyene. Yrende sjøfuglliv utpå - stormfugler. Vi går i land og rusler rundt i sjøfuglkolonien. Her hekker kappverdepetrell, også dette en spesiell underart som bare hekker på Desertasøyene (kommende artssplitt?). Dessuten er her spisshalepetrell, gulnebblire, havlire, makaronesialire (tidligere dverglire) og passatstormsvale. Fregattstormsvale kan ikke loves. Dette er også en av de sjeldne lokalitetene i verden som fortsatt har munkesel, om lag 40 individer. Vi spiser middag og overnatter i telt inne på Desertas (man kan sove på båten om man heller vil det).    

   Høye fjell over tregrensen, madeirapetrellens hekkeplasser ligger ulendt til. Photo: Morten Bergan ©

Dag 3
Desertasøyene. Petrell- og lirekolonien på formiddagen. Tilbake utpå havet med hval- og sjøfuglskåding fra båten. Tilbake i Funchal til sen lunsj.

På ettermiddagen reiser vi opp i fjellene for å besøke madeirapetrellen nattestid – en fascinerende lydopplevelse. Madeirapetrellen er en av verdens sjeldneste fuglearter og er en stormfugl som ikke hekker i sjøfuglkoloni ved havet, men høyt oppe i fjellet over tregrensen. Verdensbestanden er på kun ca 140 ind. Alle hekker de på Madeiras høyeste fjelltopper og de kommer bare til kolonien etter mørkets frembrudd. Det kreves litt gange i bratt og ulendt terreng og kan være litt skummelt om man er høydesvak.

Dag 4
Vi reiser utpå havet igjen, denne gang med ribbåt for å komme riktig langt ut på Atlanteren. Vel ute vil vi kaste ut slo for å lokke til oss stormfuglene. Mye de samme artene som i kolonibesøket fra i går, men det hender jo det kommer noen andre arter også inkludert madeirapetrell. I tillegg vil vi ha hvalskue. På denne tiden av året er det mest sardinhval, seihval, grindhval og spermhval samt flere arter delfiner; flekkdelfin, stripedelfin, gulflankedelfin og tumler.

På veien utover, eller på tilbaketuren kjører vi bortom en rosenternekoloni.

  Passatstormsvale. Photo: Felipe Silva.©

Dag 5
Heldags biltur på selve Madeira. Vi besøker laurbærskogene for å få med oss madeiradue og madeirafuglekonge. I tillegg selvsagt, bokfink, som er en egen, litt blåaktig bokfinkunderart. Den synger som vår hjemlige bokfink, men har en helt annen lokkelyd – pussig. Frokost og lunsj i felt eller på en lokal kafe. I tillegg tar vi med oss kanaripiplerke og maskesanger helt vest på øya.  


Dag 6
Formiddagen til eget bruk i Funchal, hjemreise ca midt på dagen. Det er selvsagt mulig å bli igjen på Madeira som egen ferieturist med senere hjemreise. Madeira har mange turmål foruten fugl; fotturer langs lebadaene (oppbygde kanalsystemer i fjellsiden), geologitur i lavahuler, botanikktur, mere hvalskue med båt utpå havet, bading, dykking, etc.

 

   Fregattstormsvale. Photo: Felipe Silva.©

Pris
Endelig pris er ikke avklart ennå, men vil trolig ligge nær 14000 kr per deltaker (litt usikkert). Flypriser vil kunne endre overslaget.

4 hotellovernattinger (dobbeltrom, dersom man ønsker enkeltrom vil en kostnad komme i tillegg), bra standard. En natt i telt på Desertasøyene (evnt i båten).

Mange av måltidene, men dag 1 og dag 6 betales på egenhånd i tillegg.

Transport (båt to dager, bil to dager (en heldags og en ettermiddag/natt).

Inngangsbilletter til nasjonalparker og -reservater.

To lokalkjente guider.

Ikke inkludert: Mat på ettermiddagen dag 1 og formiddagen dag 6 (reisedagene), samt muligens noen måltider. Alkoholholdig drikke, tips, småmat/godteri).

 

Antall deltakere
Turopplegget er basert på mellom 8 og 12 deltakere (min. 8 på Desertasturen, max 12 på ribbturen). Turen kan kjøres med annet antall, men da må det gjøres noen tilpasninger (for eksempel sammen med enkeltpersoner utenfor gruppa vår).

   Kanaripiplerke. Photo: Morten Bergan ©Reisetidspunkt
Turen vil bli avholdt i 28. juni til 3. juli 2018.

Transport 
Fly fra Oslo lufthavn – Funchal, Madeira.

Overnattingsfasiliteter 
Hoteller med god til normal standard.

Mat 
Mat og drikke (ex.mineralvann/alkohol) er inkludert på hele turen. En del frokoster i felt for å slippe å vente på hotellfrokost (få med de beste timene om morgenen)

Vær 
Madeira har behagelig sommertemperatur. Det kan imidlertid storme på havet. Endringer i programmet kan derfor forekomme.

Fotografering
Ikke prioritert aktivitet på denne turen, men det vil være gode muligheter for fotografering på de ulike lokalitetene vi besøker.

Helse 
 Det er ingen krav til vaksiner for innreise til Madeira (Portugal).

Nødvendig utstyr 
Reiseforsikring og pass. Kikkert burde være unødvendig å nevne, men gode feltklær inkl. fjellstøvler/gode tursko, feltbukse, langermet skjorte, regnfrakk, solhatt og solkrem, myggstift, personlige medisiner. Guidene stiller med to teleskoper, om du vil ha med eget så kan man det.

   Fra Funchal skimter man Desertasøyene i det fjerne. Photo: Morten Bergan ©


Annet

Språk
: Språket er portugisisk. Engelsk forstås av de fleste. Guidene er flerspråklige.

Valuta: Euro. De fleste kredittkort tas.

Sikkerhet/Politikk
Madeira er nok en av de tryggere stedene på jordkloden.

Påmelding 
Påmelding hos Natur og Fritid. Først til mølla gjelder.


Turleder
Morten Bergan er født i 1956 og oppvokst i Bærum/Akershus. Morten er geolog av yrke. Aktiv fuglekikker siden guttedagene og avholdt mange ekskursjoner. Det er han som drifter de årlige sjøfugltellingene i Oslofjorden (for Fylkesmannen). Han har også vært, flere ganger, i andre sjøfuglkolonier så som Røst og Runde, Ekkerøy, Horn-/Reinøy mm samt et dusin ganger på Svalbard inkl. Bjørnøya og Hopen – og i lirekoloni på Kanariøyene. Lokale guider fra Funchal.

 
Reisevilkår
NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Ved spørsmål, kontakt NOF-Travels turleder på m.bergan(at)online.no el. Tlf 905 97 448.

Litteratur
Field Guide to the Birds of Macaronesia - E. Garcia del Rey. Lynx.
Birds of the Atlantic Islands - T. Clarke, Helm Field Guides.                            
Gyldendals Fugleguide - fungerer også utmerket.

   Bokfink. Ser ikke helt ut som vår egen. Photo: Morten Bergan ©

   Gulnebblire. Photo: Felipe Silva.©

   Madeirapetrell. Photo: Felipe Silva.©Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Himmelkalenderen 2019 Nattens lydløse jegere
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Norske fugler
Nære fugler Meisenes hemmelige liv
Praktisk stjerneatlas Handbook of Western Palearctic Birds
Norges sommerfugler Fuglesang (kompakt)
4 mest solgte bøker
Himmelkalenderen 2019 Nattens lydløse jegere
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Norske fugler
4 mest solgte optikk
Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme Nikon Aculon W10 8x21 Gul
Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50 Focus Junior 6x21

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--