Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Falsterbo      Venteliste 

NoF Travel tur, 10.-14. oktober 2018

Pris: 1
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Busstur fra Oslo. 5 dagers tur til Falsterbo, Sveriges sydspiss. Rundt 500 millioner fugler passerer Sør-Sverige hver høst, og de aller fleste velger Falsterbo som siste utpost. Turledere er Håkan Billing
Falsterbo
Varenummer20187

Ikke noe annet sted i Nord-Europa er konsentrasjonen av trekkende rovfugl så høy, og det er ikke uvanlig å kunne telle hundrevis eller mer enn tusen rovfugler på en eneste formiddag. Det blir også turer til våtmarker innover landet i Skåne.

NoF Travel tur til Falsterbo, 10.–14. oktober 2018

Falsterbo ligger omtrent helt i sør i Sverige, ikke langt fra Malmø i Skåne. Den smale odden, med kort avstand til Danmark, virker som en trakt for alle trekkfugler som helst unngår å fly over store, åpne vannflater. Rundt 500 millioner fugler passerer Sør-Sverige hver høst, og mesteparten av disse velger Falsterbo som siste utpost før de legger ut på turen over til Danmark og kontinentet.

På Udden ved Falsterbo fyr ligger Falsterbo fågelstation, som har aner helt tilbake til 1940-tallet. I 1980 ble fangsten for ringmerking standardisert, og utføres helt likt fra år til år. Hver dag i trekksesongen merkes flere hundre småfugler.

Forholdene er særlig optimale for rovfugl, og ikke noe annet sted i Norden er konsentrasjonen av trekkende rovfugl så høy som på Falsterbo. Det er ikke uvanlig å kunne telle hundrevis eller mer enn tusen rovfugler på en eneste formiddag under høsttrekket.

Turbeskrivelsen er basert på turen 2015. Det kan bli noen mindre endringer på årets tur.

TUROVERSIKT
Reisebeskrivelse
Pris
Antall deltakere
Transport
Reisetidspunkt
Overnattingsfasiliteter
Mat
Vær
Fotografering
Helse
Nødvendig utstyr
Påmelding
Turleder
Artsliste
Reisevilkår
Nettressurser
Fjellvåk

Det mest imponerende er nok å stå ute på spissen av odden, Nabben, ved soloppgang. Det er ca. 20 minutter behagelig spasertur fra parkeringen, hvor vi krysser Falsterbo golfbane. Spurvehauk begynner trekket tidlig, og kommer hundrevis i en jevn strøm i målbevisst sørlig retningen. Imponerende store flokker på tusenvis med hvitkinngås og ringgås trekker også på denne tiden, mens småfuglene går ned i de små buskene ute på odden, for å samle mot til å ta turen over sundet. På morgenen 7. oktober 2011 trakk 39400 bok/bjørkefink ut fra Nabben – et mektig skue! Og innimellom kommer det alltid noen sjeldenheter. Men det er ikke bare fugl som samles i mengder på Nabben. Allerede ved soloppgang kan vi få selskap av opp til to tusen andre ornitologer, for dette er en internasjonalt kjent lokalitet som samler fuglekikkere fra hele verden.

Lenger ut på dagen, når termikken fått bygget seg opp, kommer også de store rovfuglene. Da trekker vi oss litt innover, til Skanörs Ljung. Hvis været er optimalt samles de store våkeskruene, opp til flere hundre i hver skru. Vi vil også se glente trekke sørover.

Falsterboregionen byr på mange naturreservater, og vi kommer også til å besøke Måkleppen og Hammarsnäs, hvor det kan være høye konsentrasjoner av gjess, vadere og sjøfugl.

En av dagene drar vi innover i Skåne, og besøker blant annet Krankesjön og Vombs ängar. Ved Krankesjön finnes alle de 5 dykkerartene, og mange spennende spurvefugler. Vombs ängar kan by på titusener av gjess.

Fyrdungen, Foto: P-G.Bentz

Turen dag for dag


Dag 1 - Onsdag 10. oktober
Avreise fra Oslo kl. 8.00. Fremmøte på sørsiden av Oslo S, ved hotell Opera.
Det er ca. 8 timers kjøring pluss at vi setter av en time til spising, samt kortere stopp for nødvendig toalettbesøk. Ta med niste, da vi finner en vakker rasteplass i naturskjønne omgivelser.
Vi beregner å være fremme ved Falsterbo kursgård i Höllviken kl. 18.00. Etter innlosjering serveres det middag.
Til middagen får vi besøk av P-G Bentz, som jobber ved Falsterbo fuglestasjon. P-G blir vår lokale guide under en del av turen. Han har bodt i Oslo, og kjenner de norske fuglenavnene.
Etter middagen holder P-G et spennende bildeforedrag om fuglelivet i området, «Vingar över Falsterbo».

PG Bentz er lokal kjent mann, holder foredrag og er med oss rundt. Foto: Marie Schneider

Dag 2 – torsdag 11. oktober
Kjapp frokost kl. 7.00. Vi får med oss lunsjniste.
Etter frokosten drar vi, hvis været tillater, rett ned til Nabben slik at vi er fremme i god tid før sola står opp. P-G møter oss på Nabben, med fersk informasjon om hvor eventuelle sjeldenheter kan være å finne. Etter noen timer på Nabben går vi til Falsterbo fuglestasjon for en guidet omvisning på ringmerkingsstasjonen.

Forutsatt at det blir en solfylt dag, drar vi midt på dagen til Ljungen, hvor vi spaner rovfugl på termikkvindene. Garanterte arter er musvåk, fjellvåk, glente, spurvehauk, tårnfalk og noen kjerrhaukarter. Det er også gode muligheter for sjeldne falker og ørner og annet snadder.

Etter lunsj besøker vi Hammernäset eller Måkläppen på spaning etter vadere, gjess, måker, terner og annen sjøfugl.

Middag kl. 17 på Falsterbo kursgård.


Dag 3 – fredag 12. oktober

Denne dagen følger stort sett samme mønster soim torsdagen. Vi blir der hvor det er mest fugl, eller hvor de mest sjeldne artene er.

Middag på resturant Lotus kl 20:00.

Falsterbo_kursgard

Dag 4 - lørdag 13. oktober
Kjapp frokost kl. 7.00. Vi får med oss lunsjniste.
Vi drar så til det innerste Skåne, til den spennende fuglesjøen Krankesjön og Vombsjön med Vombs ängar. Vi har med oss P-G som lokal guide hele dagen. Krankesjön er meget godt tilrettelagt for fuglekikking, med flere tårn og gjemsler. Her finner vi masse spennende dykkere, ender og småfugler. På veien passerer vi Börringe, kjent lokalitet for den neste hvite fargevarianten av musvåk: børringevåken.

Vombs ängar er rasteplass for gjess i tusentall, mest grågjess men også tundragås samt sædgås, hvitkinngås og stripegås hvis vi er heldig, i tillegg til mange arter rovfugl.

Dag 5 - søndag 14. oktober
Kjapp frokost kl. 7.00. Vi får med oss lunsjniste.
Vi begynner dagen med noen timers skåding ute på Nabben, før vi setter snuten nordover. Det blir en rask lunsj langs veien, og vi tar en siste stopp oppe ved Getterön naturreservat sør for Gøteborg, hvor vi spanderer litt tid i dette fantastisk spennende fugleområdet.
Hjemkomst til Oslo S ca. kl. 21.

Glente, foto: Knut Eie


Pris
Prisantydning ca kr. 5900
Pr. mai 2016 har vi ikke fått overnattingsstedenes satser for 2018. Vi har derfor et lite forbehold i forhold til endelig pris foreløpig, men dette vil bli bekreftet før innbetaling av depositum. Prisen inkluderer reise, 4 døgn i dobbeltrom (hytte), med helpensjon samt guiding. Mat under turen dit er ikke inkludert, men lunsjpakke på hjemveien inngår.

Enkeltrom kan fås mot tillegg i prisen på kr. 800, forutsatt at det finnes ledige rom. Hotellstandard er også mulig hvis ledige rom. Tillegg i pris kr. 1.500

Maks antall deltakere
17 inklusive turledere. (Vi trenger minst 10 deltakere for å gjennomføre turen.)

Reisetidspunkt
10.–14. oktober 2018.

Transport
Moderne minibuss. Vi har med henger til baggasje, så det ikke blir så trangt om bord. Sjåfør er Håkan Billing. Bussen har ikke toalett eller mulighet for rullestol. Vi foretar nødvendige stopper under veis.

Overnattingsfasiliteter
Vi bor i på Höllvikens Kursgård. Innlosjering på to- eller firemannshytter (enkeltrom mot pristillegg). Sengetøy og håndklær er inkludert.
Overnatting på Höllvikens Kursgårds hotellrom er mulig mot tillegg i prisen, og forutsatt at det finnes ledige rom.

Mat
Mat og drikke under turen til Falsterbo er ikke inkludert.
Under oppholdet får vi frokost, lunsj og middag hver dag, samt lunsjpakke til hjemturen. Drikke er stort sett inkludert (lettøl, brus, kaffe, te), men ikke for hjemturen. Vegetarkost eller spesialkost er mulig, men det må opplyses ved turbestilling.

Restauranten på Höllvikens Kursgård har alle rettigheter.
Falsterbo fåglestation, Foto Knut Eie.

Vær
Det er som regel opphold, men en må regne med at det kan bli både nedbør og sterk vind. Falsterbo er dog den lokaliteten i Skåne med minst nedbør.

Fotografering
Det er gode fotomuligheter på de fleste lokaliteter, men vi satser ikke spesielt på foto, så gruppens bevegelser vil være bestemmende for hvor mye man kan få fotografert.

Helse og utstyr
Vi regner i prinsippet at dette vil være som ved en tur i Norge. Alle må ha gyldig reiseforsikring. Det er ca. 20 minutters gangvei ut til Nabben, men terrenget er flat og lett å gå i. Det kan bli en del gåing på Hammarsnäset, men det er mulighet til å bli igjen på overnattingsstedet hvis man heller ønsker det (det er muligheter for å se sjøfugl og annet fra Höllvikens Kursgård).
Nabben, Foto: Knut-Eie

Utstyr
De fleste steder tar kredittkort. Det er likevel lurt å ha med noe svensk valuta.

Ta med tilstrekkelig med varme klær og regntøy. Husk sitteunderlag, hansker og lue, samt liten tursekk. Ute på Nabben blir det ingen gåing, og der kan det være fint med en campingstol.

Husk termos, toalettsaker og solbriller.

Fuglebok, notatblokk og kikkert bør en ha. Det blir en del kikking på lange avstander,
over land eller hav, så teleskop kommer absolutt til bruk hvis du har. Handikappede med krykker kan delta, men kan ikke regne med å kunne delta på alle vandringer. Venting ved overnattingsstedet eller i bussen kan da bli aktuelt.

Påmelding
Hos Natur og Fritid AS. Først-til-mølla-prinsippet gjelder.
Tabell oversikt over rovfugltrekket

Turledere

Håkan Billing (turarrangør og sjåfør)

Håkan er leder for Norsk Ornitologisk Forening, Oslo og Akershus. Han har arrangert mange lokale turer og samlinger, og har var sjåfør og turleder for våre turer til Hornborgasjön 2007, -11 og -14, Øland 2008 og -10, Falsterbo 2009, og -12. Flere turer etter dette. Håkan er født i Sverige og kjenner det svenske fuglelivet godt.

Knut Eie (fugleguide/turleder)
Knut er en traver med lang erfaring med fuglekikking, tillitsverv i NOF og ledelse av alt fra
lokale til internasjonale reiser i NOF OA og NoF Travel regi. Knut har også vært med som turleder på våre tidligere Falsterbo-turer.


Litteratur

Gyldendals store fugleguide

Vingar över Falsterbo

Skånsk skådarguide

The Raptors of Europe and Middle EastNettressurser
Se turrapporten fra de forrige gangene vi arrangerte tur til Falsterbo i 2009, 2012 og 2015

Falsterbo Kursgård: http://falsterbokursgard.com/

Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Praktisk stjerneatlas Gyldendals store fugleguide (myk perm)
Poroid Fungi of Europe Trær i Norge
Hvem er den lille fuglen der? Skjæreboka
Handbook of Western Palearctic Birds African Raptors
Gulls of the World: A Photographic Guide Norsk lavflora i farger
4 mest solgte bøker
Praktisk stjerneatlas Gyldendals store fugleguide (myk perm)
Poroid Fungi of Europe Trær i Norge
4 mest solgte optikk
Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme Nikon Aculon W10 8x21 Gul
Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50 Nikon Prostaff 3S 10x42

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--