Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Japan 2019      Venteliste 

NoF Travel tur, februar 2019

Pris: 1
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
To uker tur i Japans varierte natur, med snø og drivis i nord og mild vårluft i sør. Og i midten av reisen et besøk til Karuizawa og en fergetur ut til Hachijojima.
Hent bilde
Varenummer20193

Turen er planlagt i februar 2019

NoF Travel tur til Japan, februar 2019

Traner, fasaner, endemiske, sjøfugler med albatross og kjempehavørn safari i det-kalde nord!
Japan har en rekke ulike naturmiljøer og karismatiske arter som gjør seg godt i kikkerten eller på foto. Bli med til dette spennede nye reisemålet for NoF Travel.

TUROVERSIKT
Reisebeskrivelse
Pris
Antall deltakere
Transport
Reisetidspunkt
Overnattingsfasiliteter
Mat
Vær
Fotografering
Helse
Nødvendig utstyr
Annet - Visum
Påmelding
Turleder
Artsliste
Reisevilkår


Med litt hell med været kan dette bli en fantastisk reise! Vi starter i sør på øya Kyushu hvor våren trolig er i anmarsj. Vi besøker blant annet Arasaki Crane Reserve hvor det er mulig å se hele 6 tranearter i en spektakulær blanding. Her kan man se opp til 8000 hvithodetrane, 2000 hvitnakketrane, noen færre traner, kanadatraner, jomfrutraner og hvis vi er heldige snøtraner.

På øya besøker vi en rekke ulike lokaliteter hvor det forekommer mengder med vadefugler, andefugler og masse annet.

Etter ankomst blir vi kjørt til Karuizawa. Her blir vi i tre netter og leter spesielt etter kobberfasan og japanjernspurv. I parkene her er det masse annet å finne, men mye avhenger av været og mengden snø denne vinteren.

Fra Karuizawa drar vi tilbake til Tokyo og ut på fergetur. Vi drar ut til en øygruppe sør for Tokyo hvor Hachijojima ligger lengst mot sør. På øyene finnes det flere endemiske arter, men vi har trolig kun tid nok til å lete etter izutrost og svartskjegg (Japanese Robin). På vei tilbake til Tokyo er det sjøfugl som gjelder. Her er det blant annet god mulighet for den sjeldne gulhodealbatrossen og en rekke andre arter.

Etter å ha satt sjøbein i et døgn og landgang i Tokyo drar vi med fly til øya Kyushu. Her blir det leiebiler og besøk til mudderflater med vaderfugler og en hel del andre måker og spurvefugler. Siste dagen av tre her, vil vi besøke tranereservatet i Arasaki der vi forhåpentligvis får med oss tuusenvis av traner. Der etter drar vi mot nord og vinter. Vi flyr til Kushiro på Hokkaido hvor vi må forvente snø og kulde, men det bør vi vel tåle.

Vi starter med rasteplasser for japantraner og overnatter på Yuyado Dai-ich hvor vi får servert et utrolig godt tradisjonelt japansk måltid. Før og etter middag gjør vi forsøk på å få sett den kjempestore nordfiskeugla.

Japantrane. Foto Terje Axelsen

Etter en god frokost beveger vi oss sakte ut mot kysten og Rausu. Vi kommer garantert til å få se de første kjempehavørner, havørn er også vanlig her. Langs kysten finner vi ganske sikkert hundrevis av ender og måker. Både harlekinand og amerikasvartand forekommer ganske vanlig. Er vi heldige finner vi disse inne i en liten havn på godt fotohold.

Harlekindand. Foto Terje Axelsen Amerikasvartand. Foto Terje Axelsen


I Rausu skal vi ut på «ørnesafari» med båt. Båtene går kun ut når det er drivis utenfor. Hvis det ikke er drivis vil alle ørnene sitte rundt byen og langs kysten, så vi er garanter å se mye fugl. Om kvelden skal vi også ut å fotografere nordfiskeugle dersom den uteble dagen før.
Kjempehavørn. Foto Terje AxelsenFra Rausu kjører vi sydover mot Furen og Nemuro. I Nemuro forstår vi hvor nær Russland vi er da gatenavn også er merket med Russiske navn. Langs veien gjør vi en rekke stopp og halvøya rundt Notsuke Bay er ekstra spennende. I Nemuro skal vi overnatte to netter. Halvøya hvor Nemuro ligger har mange gode steder å sjekke ut og vi forsøker også en båttur her som nesten er inne i Russisk territorium.
Koksfjellfink. Foto Terje Axelsen

Etter to dager i området drar vi tilbake til Kushiro og flyr hjem til Norge via Tokyo.

Nedenfor følger en dag-til-dag presentasjon av turen. Denne vil trolig fortsatt bli endret, men i all hovedsak vil turen forløpe seg som følger:


Turen dag for dag

Under følger et forventet dag til dag program. Avreise og det endelige programmet kan avvike noe.

Dag 1 Avreise Oslo – Ankomst Karuizawa
Avreise fra Gardermoen dagen før. Vi flyr til Tokyo, Narita og blir hentet med buss og kjørt til Karuizawa. Vel framme går vi en runde for å finne de første artene.

Dag 2 – Karuizawa
Her forgår trolig alt til fots. Vi beveger oss rundt i parker og andre deler av området på stier og veier. Hovedmålet her er kobberfasan og japanjernspurv. I tillegg er det en masse andre arter som forekommer i området. Blant disse knøttspett, samuraispett, rødmeis, aurorarødstjert, rødflekkbruntrost, amursidensvans, engspurv, gulstrupespurv, langhalefink og tåkekjernebiter.

Dag 3 – Karuizawa
Ny dag i Karuizawa hvor vi forsøker på de samme artene som dagen før. Vi vurderer også tre leiebiler for å dra til noen områder utenfor sentrum for å lete etter andefugler og annet.

Dag 4 – Karuizawa - Tokyo
Ny dag i Karuizawa og om ettermiddagen drar vi tilbake til Tokyo for å dra på fergetur til Hachijojima. Turen er primært for å se masse sjøfugl, men også i håp om å se to endemiske arter for øyene, izutrost og svartskjegg. Vi har køyesenger på fergen på vei ut og tilbake hvor flere sover i små sovesaler.

Dag 5 – Fergetur til Hachijojima
Vi kommer vi ut til Hachijojima om morgenen og får kort tid til å finne izutrost og svartskjegg eller hopper av på veien ut. Ved svært rolige værforhold vurderer vi hoppe vi av på veien ut. På returen til Tokyo er det mulig å se masse sjøfugl. Blant artene er svartfotalbatross, laysanalbatross, gulhodealbatross, havhest, spisshalepetrell, boninpetrell, hvitpannelire, kilehalelire, grålire, smalnebblire, japanstormsvale, hawaiistormsvale, brunsule, sørjo, polarjo, tyvjo, fjelljo, japanstarik og nordstarik.
Overnatting i Tokyo.

Dag 6 – Tokyo – Kumamoto - Izumi
Vi flyr fra Tokyo til Kumamoto på øya Kyushu. Vi henter leiebiler og drar rett til mudderflatene ved Yatsushiro. Blant artene vi kan forvente å se er sibirlo, mongollo og langnebblo. I tillegg sees gulehavsmåke, steppemåke og kinaskjestork regelmessig. Det er som regel masse andefugler her og sibirand sees ofte. Det er ofte mye spurvefugler her også og noen av de mer regulære er blektrost, rødflekktrost, japansanger og kanelspurv. Vi kan også finne den lokale underarten av skjære, nemlig svartnebbskjære. Helt sikkert ganske lik vår egen. Kjøring 112 km til Izumi. Hvis tiden tillater det prøver vi enten Kogawa Dam eller Arasaki om ettermiddagen.

Dag 7 – Izumi/Arasaki
Morgenen enten ved Kogawa Dam hvor det kan være mulighet for å se japanjernspurv og sotspurv. Stedet er også en god lokalitet for samuraispett, knøttspett, blåstjert, mikadodue, kinabambushøne, mandarinand, kaskadeisfugl og gulstrupespurv. Gulkinnand blir også sett regelmessig ved dammen. Deretter vil vi også besøke det berømte Arasaki tranereservat. Rekkefølgen er litt styrt av være og anbefalinger fra vår reiseoperatør.

Dag 8 – Arasaki tranereservat - Kagoshima - Tokyo
Etter frokost drar vi til Arasaki tranereservat hvor vi vil være mye av dagen. I januar 2016 ble det sett hele 17.000 traner her av 4 forskjellige arter. Vanligst er hvithodetrane (mer enn 10.000 i januar 2016), hvitnakketrane (flere tusen januar 2016), trane og kanadatrane. I tillegg kan man også se jomfrutrane og snøtrane her, men de er noe mer uvanlig.
Hele området er fantastisk og andre arter inkluderer grønnfasan, vintererle, japanerle, aurorarødstjert, kanelspurv, kinapungmeis, gulltrost, orientfink, mogolkaie, tåkekjernebiter, rødbrystspurv, gulstrupespurv, engspurv og vierspurv. Vi flyr fra Kagoshima til Tokyo for overnatting der.

Dag 9 – Tokyo – Kushiro – Tsurui
Vi flyr til Kushiro som ligger sørøst på Hokkaido. Her er det garantert vinter. Vi henter ut leiebiler på flyplassen og setter kurs for Akan tranereservat som ligger ganske nær flyplassen. Her kan vi se mange japantraner og i området er det også mulighet for de første havørner, koksfjellfink, knøttspett, spettmeis, kjernebiter, konglebit og grankorsnebb. Overnatting Tsurui Green Park Hotel.

Dag 10 – Tsurui – Yoroushi Onsen
Etter frokost drar vi ut for å se tranene ta av fra rasteplassene og fly over hode på oss. Deretter beveger vi oss mot Yoroushi Onsen og vårt overnattingssted Yuyado Dai-ichi Hotel. Vi bruker garantert en del tid på tranene om morgenen før vi drar videre. Det er flere muligheter langs veien, men vi bør være fremme ved hotellet i god tid før det blir mørkt da fiskeuglene ofte begynner å kalle allerede ved 16-tiden. Med litt hell kan vi finne de sittende langs veien utenfor hotellet. Senere på kvelden vil vi se de fra varmen inne i hotellet.

Dag 11 – Yoroushi Onsen – Rausu
Etter en solid frokost og skanning av foringsplassen på utsiden setter vi kurs for Rausu. Det er også vel verdt å sjekke den lille bekken på utsiden da brunfossekall er regulær her og den langt mer sjeldne fjellbekkasinen også er observert her vinterstid.

Langs veien stanser vi i flere av de mindre havnene langs kysten og ser spesielt etter andefugl og alkefugl. Blant alkefuglene vi kan finne er topplunde, brilleteist, polarlomvi, marmordvergteist, langnebbdvergteist, nordstarik, flekkdvergalke og toppdvergalke. Mye avhenger selvsagt av vind og sikt. Det ligger garanter mye andefugler her også og blant disse kan vi finne harlekinand og amerikasvartand. Blant de tallrike måkene finner vi skifermåke, polarmåke og gråvingemåke. Hvis det fremdeles er bær på trærne kan det være mulighet for å finne amursidensvans. Langs kysten vil vi garantert også finne mye havørn og kjempehavørn. Ved elvemunningen i Rausu ligger det ofte mye ender. Bøffeland blir regelmessig sett her.

Brilleteist. Foto Terje Axelsen Nordstarik. Foto Terje Axelsen

Dag 12 – Rausu – Furen - Nemuro
Hvis drivisen har kommet forsøker vi å få til en morgentur ut i isen for å se ørnene på nært hold. Vi drar i så fall ut allerede 05:30 fra Rausu havn. Hvis det ikke er drivis går ikke båtene ut. Det kan være vi forsøker å hyre en båt for eventuelt å se etter sjøfugl, men det må bestemmes på stedet dagen før.
Vi reiser uansett sørover i retning Furen senere på dagen.
Vi gjør flere stopp på veien og bruker god tid på en fantastisk halvøy hvor man ofte ser store flokker Sika hjort og masse annet hvis vi er heldige med været.
Vel framme ved Furen kan vi finne flere ørner på isen, før vi sjekker inn på Nemuro Harbour Hotell.

Dag 13 – Furen
Om morgenen drar vi ut på jakt etter koksfjellfink og hva som måtte være å finne i de små havnene og buktene rundt halvøya. Blant annet vil vi bruke tid på Cape Nosappu hvor det ligger et utsiktsskjul hvor man har god utsikt til masse passerende sjøfugl. Ute ved Cape Nosappu ligger det også ei klippe hvor flere arter av skarv overnatter. Blant annet rødmaskeskarv. Kvelden vil bli brukt her da alle skarvene kommer inn for å raste om kvelden. Rett i nærheten ligger det også et skjul med foring på utsiden. Blant de få artene her kan vi finne koksfjellfink og orientfink. På et skjær rett i nærheten finner man også enkelte år klippesnipe.

Dag 14 – Furen
Om morgenen drar vi ut på jakt etter sjøfugl fra Habomai. På grunn av gruppens størrelse må vi gjøre to turer ettersom båten ikke tar mer enn 11-12 personer. Det kan jo være at vi ikke er alene på turen. Det går også båter ut fra nabohavna, så vi sjekker ut hva som er mest praktisk. Båten går østover og er nesten inne i Russland. En rekke alkefuglarter blir som regel sett og det blir som regel gode muligheter for fotografering.
Etter båtturen drar vi ut til Cape Nosappu på nytt og skanner for bevegelser på sjøen foran oss.

Dag 15 – Nemuro – Kushiro - hjem

Vi jobber oss vestover mot Kushiro og velger mellom å prioritere havner og utkikkspunkter langs veien eller å få litt ekstra tid med japantranene nær flyplassen.
Deretter flyr vi hjem via Tokyo.

Hokkaidosika Foto Terje Axelsen


Pris
Pris er satt til kr 44 000, basert på twin/dobbeltrom.
Tillegg for enkeltrom kr 3000.

Prisen vil inkludere flyreise og transport i Japan (to innenlands flyvninger), hotellovernattinger og alle måltid på reisen fra-til flyplass i Tokyo.

Antall deltakere
Det er satt et tak på 14 deltakere inklusiv norsk reiseleder.


Reisetidspunkt
Medio februar. Tidspunktet er valgt for å se kjempehavørn på drivis eller nært på land og før tranene forlater reservatet i sør.

Transport
Denne turen er basert på at en eller flere er villige til å delta som sjåfør på bil nummer to. Vår turleder Terje Axelsen vil kjøre bil nummer en. Kjøp av lokale sjåfør tjenester fordyrer reisen svært mye. Nasjonale bestemmelser for sjåfører gir også liten fleksibilitet for kjøring utenom "normalarbeidstid".

Vi trenger en ekstra sjåfør i sør de første 5-6 dagene og på Hokkaido de siste 5 dagene. Dagene mellom er på båt eller til fots.

Overnattingsfasiliteter
Vi kommer til å bo på gode hoteller og «lodger», med god til meget bra standard

Mat
Frokost er inkludert ved alle hotell. Lunsj og middag er inkludert i totalprisen, men spisestedene underveis er ikke fastsatt. Drikke ved resturant-lunsj og middag kjøpes av den enkelte.

Vær
I sør vil det kunne være mildt med opp mot +10-15 grader. I nord på Hokkaido er det vinter. Det er garanter mye snø og temperaturen kan gå helt ned til -20. Jeg var der ei uke i januar 2015 og temperaturen lå stort sett mellom 0 og -5C.

Fotografering
Fotografering vil det garantert bli gode anledninger til for de som selv prioriterer dette. Det blir ikke satt av egen tid til fotografene, men motivene vil finnes over alt.

Helse
Du er selv ansvarlig for å ha reiseforsikret deg. Undersøk med egen lege hva du trenger av vaksiner og medisiner for en slik tur. Det er få eller ingen helseproblemer som skiller seg fra de vi har hjemme. Hvis dette endrer seg vil vi gi beskjed.

Nødvendig utstyr
Først og fremst en god feltkikkert og gjerne også teleskop. Varme klær er nødvendig. Særlig på Hokkaido kan temperaturen falle ned til minus 20 og det er nesten alltid litt vind der, så det er viktig å kle seg godt. Tenk på noe vindtett og ikke minst varmt fottøy.

Annet
Japan er blant de tryggeste land i verden å reise i.
Vi reiser til et land med gamle rike tradisjoner og det er en del ritualer og regler man er forventet å følge. Som eksempel er svært nøye på bruken av fottøy og man skal ikke hele soyasaus på ris, men i stedet duppe risen i soyasausen. Vi kommer tilbake med noen få gode huskeregler senere.

Valutaen heter yen og det er anbefalt å veksle på flyplassene, da de fleste minibanker ikke tar fremmede bankkort. Det er allikevel mulig å få ut penger ved de fleste postkontor.

Påmelding
Hos Natur og Fritid AS. Bruk nettbutikken og "kjøp" turen. Sjekk at du får bekreftelse på ordren.
Først til mølla prinsippet gjelder. Inntil påmeldingslisten er full og depositum sendes ut er påmelding uforpliktende. På denne turen kan det være at vi må avvike fra først til mølla for å få med noen som er villig til å være sjåfør på bil nummer to. Vi kommer tilbake til dette senere.


Turleder
Norsk turleder er Terje Axelsen, Sandefjord, axelsen@online.no , telefon +47 909 11 939.
Terje har vært i Japan en gang, har ledet NoF Travel tur til Bulgaria, Portugal og Thailand to ganger. Han er reisevant og har rimelig god kunnskap om aktuelle fugler, inklusive engelske og norske fuglenavn.
Lokal fugleguide vil ikke bli engasjert. Det er svært få arter som vil gi oss store identifikasjonsproblemer her. Det er mer å finne fuglene og områdene. Her vil vi få hjelp av Sarus Bird Tours, England som vil skreddersy et opplegg for oss med detaljerte beskrivelser av alle områder vi skal besøke.


Reisevilkår

NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Om det er noe du lurer på i forbindelse med turen, ta kontakt med reiseleder Magne Myklebust, magne(at)birdlife.no

Artsliste
I overkant av 140 arter er innen rekkevidde! Full artsliste kommer senere.

Litteratur

Field Guide to the Birds of East Asia

Bildegalleri
Brunørebylbyl. Foto Terje Axelsen

Skifermåke. Foto Terje Axelsen Polarmåke. Foto Terje Axelsen

Gråvingemåke. Foto Terje Axelsen

Brunfossekall. Foto Terje Axelsen

Kjempehavørn. Foto Terje Axelsen

Hokkaidorev (rødrev). Foto Terje Axelsen

Koksfjellfink. Foto Terje Axelsen

Polarlomvi. Foto Terje Axelsen


Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Europas falker Himmelkalenderen 2020
Fugledagbok Nordeuropas svampe - 2 bind
Gyldendals store fugleguide og Norske fugler Praktisk stjerneatlas
Rovfugleguiden Gyldendals store fugleguide (myk perm)
Nordens fjärilar Hvem er den lille fuglen der?
4 mest solgte bøker
Europas falker Himmelkalenderen 2020
Fugledagbok Nordeuropas svampe - 2 bind
4 mest solgte optikk
Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme Nikon Laser 550 Forestry PRO
Arrox foldelupe 15x 21mm LED+UV Nikon Monarch 5 8x42

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--