Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Japan 2019      Uforpliktende påmelding 

NoF Travel tur, februar 2019

Pris: 1
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
To uker tur i Japans varierte natur, med snø og drivis i nord og mild vårluft i sør. Og i midten av reisen et besøk til Karuizawa og en fergetur ut til Hachijojima.
Japan 2019
Varenummer20193

Turen er planlagt i februar 2019

NoF Travel tur til Japan, februar 2019

Traner, fasaner, endemiske, sjøfugler med albatross og kjempehavørn safari i det-kalde nord!
Japan har en rekke ulike naturmiljøer og karismatiske arter som gjør seg godt i kikkerten eller på foto. Bli med til dette spennede nye reisemålet for NoF Travel.

Dette vil være en repetisjon av tilsvarende tur for 2018. Vi forventer at det blir noen mindre justeringer etter at 2018 turen er gjennomført.

 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet - Visum  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
     


Med litt hell med været kan dette bli en fantastisk reise! Vi starter i sør på øya Kyushu hvor våren trolig er i anmarsj. Vi besøker blant annet Arasaki Crane Reserve hvor det er mulig å se hele 6 tranearter i en spektakulær blanding. Her kan man se opp til 8000 hvithodetrane, 2000 hvitnakketrane, noen færre traner, kanadatraner, jomfrutraner og hvis vi er heldige snøtraner.

På øya besøker vi en rekke ulike lokaliteter hvor det forekommer mengder med vadefugler, andefugler og masse annet.

Etter fem hele dager i sør flyr vi til Tokyo og tar tog til Karuizawa. Her blir vi i to netter og leter spesielt etter kobberfasan og japanjernspurv. I parkene her er det masse annet å finne, men mye avhenger av været og mengden snø denne vinteren.

Fra Karuizawa drar vi tilbake til Tokyo og ut på fergetur. Vi drar ut til en øygruppe sør for Tokyo hvor Hachijojima ligger lengst mot sør. På øyene finnes det flere endemiske arter, men vi har trolig kun tid nok til å lete etter izutrost og svartskjegg (Japanese Robin). På vei tilbake til Tokyo er det sjøfugl som gjelder. Her er det blant annet god mulighet for den sjeldne gulhodealbatrossen og en rekke andre arter.

Etter å ha satt sjøbein i et døgn og landgang i Tokyo drar vi mot nord og vinter. Vi flyr til Kushiro på Hokkaido hvor vi må forvente snø og kulde, men det bør vi vel tåle.
Vi starter med rasteplasser for japantraner og overnatter på Yuyado Dai-ich hvor vi får servert et utrolig godt tradisjonelt japansk måltid. Før og etter middag gjør vi forsøk på å få sett den kjempestore nordfiskeugla.

   Japantrane. Foto Terje Axelsen

Etter en god frokost beveger vi oss sakte ut mot kysten og Rausu. Vi kommer garantert til å få se de første kjempehavørner, havørn er også vanlig her. Langs kysten finner vi ganske sikkert hundrevis av ender og måker. Både harlekinand og amerikasvartand forekommer ganske vanlig. Er vi heldige finner vi disse inne i en liten havn på godt fotohold.

 
Harlekindand. Foto Terje Axelsen   Amerikasvartand. Foto Terje Axelsen


I Rausu skal vi ut på «ørnesafari» med båt. Båtene går kun ut når det er drivis utenfor. Hvis det ikke er drivis vil alle ørnene sitte rundt byen og langs kysten, så vi er garanter å se mye fugl. Om kvelden skal vi også ut å fotografere nordfiskeugle dersom den uteble dagen før.
 
Kjempehavørn. Foto Terje Axelsen    Fra Rausu kjører vi sydover mot Furen og Nemuro. I Nemuro forstår vi hvor nær Russland vi er da gatenavn også er merket med Russiske navn. Langs veien gjør vi en rekke stopp og halvøya rundt Notsuke Bay er ekstra spennende. I Nemuro skal vi overnatte to netter. Halvøya hvor Nemuro ligger har mange gode steder å sjekke ut og vi forsøker også en båttur her som nesten er inne i Russisk territorium.
   Koksfjellfink. Foto Terje Axelsen

Etter to dager i området drar vi tilbake til Kushiro og flyr hjem til Norge via Tokyo.

Nedenfor følger en dag-til-dag presentasjon av turen. Denne vil trolig fortsatt bli endret, men i all hovedsak vil turen forløpe seg som følger:


Turen dag for dag

Under følger et forventet dag til dag program. Avreise og det endelige programmet kan avvike noe.

Dag 1 Avreise Oslo – Ankomst Kumamoto neste dag
Avreise fra Gardermoen. Vi flyr via Tokyo eller Osaka med flybytte der. Nytt fly til Kumamoto.

Dag 2 - Ankomst Kumamoto 
Etter en lang flytur kommer vi fram til Kumamoto på øya Kyushu. Vi henter leiebiler og drar rett til mudderflatene ved Yatsushiro dersom tiden tillater det. Ellers blir det rett til hotellet. Etter den lange turen tar vi det rolig dag en, men vi stopper selvsagt dersom noe dukker opp langs veien.

Dag 3 – Yatsushiro og Kogawa Dam
Etter frokost drar ut til Yatsushiro hvor det er noen flotte mudderflater med masse vadefugler. Blant artene vi kan forvente å se er sibirlo, mongollo og langnebblo. I tillegg sees gulehavsmåke, steppemåke og kinaskjestork regelmessig. Det er som regel masse andefugler her og sibirand sees ofte. Det er ofte mye spurvefugler her også og noen av de mer regulære er blektrost, rødflekktrost, japansanger og kanelspurv. Vi kan også finne den lokale underarten av skjære, nemlig svartnebbskjære. Helt sikkert ganske lik vår egen.
Etter å ha brukt god tid ved mudderflatene reiser vi videre til Kogawa Dam hvor det kan være mulighet for å se japanjernspurv og sotspurv. Stedet er også en god lokalitet for samuraispett, knøttspett, blåstjert, mikadodue, kinabambushøne, mandarinand, kaskadeisfugl og gulstrupespurv. Gulkinnand blir også sett regelmessig ved dammen. Hvis det er tid til det vil vi også besøke det berømte Arasaki tranereservat.

Dag 4 – Arasaki tranereservat
Etter frokost drar vi til Arasaki tranereservat hvor vi vil være hele dagen. I januar 2016 ble det sett hele 17.000 traner her av 4 forskjellige arter. Vanligst er hvithodetrane (mer enn 10.000 i januar 2016), hvitnakketrane (flere tusen januar 2016), trane og kanadatrane. I tillegg kan man også se jomfrutrane og snøtrane her, men de er noe mer uvanlig.
Hele området er fantastisk og andre arter inkluderer grønnfasan, vintererle, japanerle, aurorarødstjert, kanelspurv, kinapungmeis, gulltrost, orientfink, mogolkaie, tåkekjernebiter, rødbrystspurv, gulstrupespurv, engspurv og vierspurv.

Dag 5 – Arasaki tranereservat
Her kommer det inn en hel dag med program senere. I hovedsak i samme område som dagen før.

Dag 6 – Kogawa Dam, Arasaki og Mi-ike
Denne dagen kan vi velge mellom nytt besøk ved Kogawa Dam eller Arasaki tranereservat. Etter dette drar vi inn fra kysten for å lete etter skjellfiskand som har overvintret i dette området de siste årene.
Deretter setter vi kursen for Mi-ike. Dette er vanligvis et godt sted for gulkinnand og det er ofte bra antall av horndykker og en rekke andre arter. Det finnes også grønnfasan, kobberfasan, sotspurv og samuraispett i området. Skjellfiskand er også observert i dette området. Vi overnatter i Kobayashi som er 20 minutters kjøring fra Mi-ike.

Dag 7 – Mi-ike og Hyuga 
Morgenen ved Mi-ike og deretter ut til Hyuga. Hovedarten her er den svært uvanlige japanstarik. I området finnes også japanskarv og flere dykkerarter. Vi kan også lete etter kinaskjestork og gulkinnand i flere elvemunninger i området. Hvis det er tid til overs er det mulig å finne kobberfasan i de skogkledde fjellområdene her i området.

Dag 8 – Mi-ike og Karuizawa
Morgenen på nytt ved Mi-ike og deretter hva vi måtte ha tid til. Vi leverer leiebil på flyplassen i Miyazaki og flyr til Tokyo og Haneda lufthavn. Hvis vi får det til drar vi videre til Karuizawa samme kveld med tog.

Dag 9 – Karuizawa
Her forgår alt til fots. Vi beveger oss rundt i parker og andre deler av området på stier og veier. Hovedmålet her er kobberfasan og japanjernspurv. I tillegg er det en masse andre arter som forekommer i området. Blant disse knøttspett, samuraispett, rødmeis, aurorarødstjert, rødflekkbruntrost, amursidensvans, engspurv, gulstrupespurv, langhalefink og tåkekjernebiter.

Dag 10 – Karuizawa - Tokyo
Ny dag i Karuizawa og om ettermiddagen drar vi tilbake til Tokyo for å dra på fergetur til Hachijojima. Vi vurderer å fly ut og ta fergen tilbake, men det vil avhenge noe av pris. Det siste gir oss bedre sjanse til å finne izutrost og svartskjegg.

Dag 11 – Fergetur til Hachijojima
Enten kommer vi ut til Hachijojima om morgenen og får kort tid til å finne izutrost og svartskjegg eller starter vi grytidlig og har gode sjanser å finne begge. På returen til Tokyo er det mulig å se masse sjøfugl. Blant artene er svartfotalbatross, laysanalbatross, gulhodealbatross, havhest, spisshalepetrell, boninpetrell, hvitpannelire, kilehalelire, grålire, smalnebblire, japanstormsvale, hawaiistormsvale, brunsule, sørjo, polarjo, tyvjo, fjelljo, japanstarik og nordstarik.
Overnatting i Tokyo. 

Dag 12 – Tokyo – Kushiro – Yoroushi Onsen
Vi flyr til Kushiro som ligger sørøst på Hokkaido. Her er det garantert vinter. Vi henter ut leiebiler på flyplassen og setter kurs for Akan tranereservat som ligger ganske nær flyplassen. Her kan vi se mange japantraner og i området er det også mulighet for de første havørner, koksfjellfink, knøttspett, spettmeis, kjernebiter, konglebit og grankorsnebb.
Vi fortsetter så til Yoroushi Onsen (Spa hotell) hvor vi skal ha et fortreffelig aftensmåltid og venter å få se nordfiskeugle. En av verdens største ugler. 

Dag 13 – Yoroushi Onsen - Rausu
Fra Yoroushi Onsen og en fantastisk frokost, drar vi ut tilkysten og nordover mot Rausu. Langs veien stanser vi i flere av de mindre havnene langs kysten og ser spesielt etter andefugl og alkefugl. Blant alkefuglene vi kan finne er topplunde, brilleteist, polarlomvi, marmordvergteist, langnebbdvergteist, nordstarik, flekkdvergalke og toppdvergalke. Mye avhenger selvsagt av vind og sikt. Det ligger garanter mye andefugler her også og blant disse kan vi finne harlekinand og amerikasvartand. Blant de tallrike måkene finner vi skifermåke, polarmåke og gråvingemåke.

 
   Brilleteist. Foto Terje Axelsen      Nordstarik. Foto Terje Axelsen

Hvis det fremdeles er bær på trærne kan det være mulighet for å finne amursidensvans.
Langs kysten vil vi garantert også finne mye havørn og kjempehavørn.
Ved elvemunningen i Rausu ligger det ofte mye ender. Bøffeland blir regelmessig sett her.
Rett nord for Rausu er det tilrettelagt for fotografering av nordfiskeugle og i bekken her er det vanligvis også brunfossekall. Hvorvidt vi kommer hit om kvelden avhenger litt av om vi har sett nordfiskeugle dagen før. Enkelte kvelder kommer uglene inn svært seint, noe som er et problem i forhold til middag på hotellet vårt.

   Fotoskjulet ved Rausu, her håper vi på nordfiskeugle.

Dag 14 – Rausu – Furen - Nemuro
Hvis drivisen har kommet forsøker vi å få til en morgentur ut i isen for å se ørnene på nært hold. Vi drar i så fall ut allerede 05:30 fra Rausu havn. Hvis det ikke er drivis går ikke båtene ut. Det kan være vi forsøker å hyre en båt for eventuelt å se etter sjøfugl, men det må bestemmes på stedet dagen før.
Vi reiser uansett sørover i retning Furen senere på dagen.
Vi gjør flere stopp på veien og bruker god tid på en fantastisk halvøy hvor man ofte ser store flokker Sika hjort og masse annet hvis vi er heldige med været. 
Vel framme ved Furen kan vi finne flere ørner på isen, før vi sjekker inn på Nemuro Harbour Hotell.  

   Hokkaidosika Foto Terje Axelsen

Foto: kjempehavørn17,  hokkaidosika (sikahjort) og hokkaidofox (rødrev)

Dag 15 – Nemuro
Om morgenen drar vi ut på jakt etter sjøfugl fra Habomai. Vi reiser østover og er nesten inne i Russland. En rekke alkefuglarter blir som regel sett og det blir som regel gode muligheter for fotografering.
Etter båtturen drar vi ut til Cape Nosappu hvor det ligger et utsiktsskjul hvor man har god utsikt til masse passerende sjøfugl. Ute ved Cape Nosappu ligger det også ei klippe hvor flere arter av skarv overnatter. Blant annet rødmaskeskarv. Rett i nærheten ligger det også et skjul med foring på utsiden. Blant de få artene her kan vi finne koksfjellfink og orientfink. På et skjær rett i nærheten finner man også ofte klippesnipe.
Foto: koksfjellfink06 og polarlomvi01


Dag 16
– Nemuro – Kushiro - hjem
Vi jobber oss vestover mot Kushiro og velger mellom å prioritere havner og utkikkspunkter langs veien eller å få litt ekstra tid med japantranene nær flyplassen.
Deretter flyr vi hjem via Tokyo.


Pris
Vi har ikke alt klart når det gjelder pris. Vi vil komme tilbake til dette etter at den tilsvarende turen for 2018 er arrangert. Antydning så langt er ca 36 000 - 40 000 kr, basert på twin/dobbeltrom.
Tillegg for enkeltrom.

Prisen vil inkludere flyreise og transport i Japan, hotellovernattinger og de fleste måltid (vil spesifiseres nærmere)

Antall deltakere
Det er satt et tak på 10-11 deltakere inklusiv norsk reiseleder.


Reisetidspunkt
Medio februar. Tidspunktet er valgt for å se kjempehavørn på drivis eller nært på land og før tranene forlater reservatet i sør.

Transport 
Denne turen er basert på at en eller flere er villige til å delta som sjåfør på bil nummer to. Vår turleder Terje Axelsen vil kjøre bil nummer en. Kjøp av lokale sjåfør tjenester fordyrer reisen svært mye. Nasjonale bestemmelser for sjåfører gir også liten fleksibilitet for kjøring utenom "normalarbeidstid".

Vi trenger en ekstra sjåfør på øya Kyushu i sør de første 5-6 dagene og på Hokkaido de siste 5 dagene. Dagene mellom er på båt eller til fots.

I Japan er det venstrekjøring så det er en fordel om man har prøvd det. Trafikken på Kyushu og Hokkaido er normalt ikke for tett og japanere er vanligvis høflige i trafikken.

Overnattingsfasiliteter 
Vi kommer til å bo på gode hoteller og «lodger», med god til meget bra standard

Mat 
Foreløpig er kun frokost inkludert ved alle hotell. Middag/kveldsmat er inkludert 8-10 steder. Vi vil forsøke å få til middag de fleste steder med et pristillegg senere. Lunsj finner langs veien og den enkelte betaler selv. Det er praktiske årsaker til at det ikke er inkludert alle steder. Drikke ved resturant-lunsj og middag kjøpes av den enkelte.

Vær 
I sør vil det kunne være mildt med opp mot +10-15 grader. I nord på Hokkaido er det vinter. Det er garanter mye snø og temperaturen kan gå helt ned til -20. Jeg var der ei uke i januar 2015 og temperaturen lå stort sett mellom 0 og -5C.

Fotografering
Fotografering vil det garantert bli gode anledninger til for de som selv prioriterer dette. Det blir ikke satt av egen tid til fotografene, men motivene vil finnes over alt.

Helse 
Du er selv ansvarlig for å ha reiseforsikret deg. Undersøk med egen lege hva du trenger av vaksiner og medisiner for en slik tur. Det er få eller ingen helseproblemer som skiller seg fra de vi har hjemme. Hvis dette endrer seg vil vi gi beskjed.

Nødvendig utstyr 
Først og fremst en god feltkikkert og gjerne også teleskop. Varme klær er nødvendig. Særlig på Hokkaido kan temperaturen falle ned til minus 20 og det er nesten alltid litt vind der, så det er viktig å kle seg godt. Tenk på noe vindtett og ikke minst varmt fottøy.  

Annet
Japan er blant de tryggeste land i verden å reise i.
Vi reiser til et land med gamle rike tradisjoner og det er en del ritualer og regler man er forventet å følge. Som eksempel er svært nøye på bruken av fottøy og man skal ikke hele soyasaus på ris, men i stedet duppe risen i soyasausen. Vi kommer tilbake med noen få gode huskeregler senere.

Valutaen heter yen og det er anbefalt å veksle på flyplassene, da de fleste minibanker ikke tar fremmede bankkort. Det er allikevel mulig å få ut penger ved de fleste postkontor.

Påmelding 
Hos Natur og Fritid AS. Bruk nettbutikken og "kjøp" turen. Sjekk at du får bekreftelse på ordren.
Først til mølla prinsippet gjelder. Inntil påmeldingslisten er full og depositum sendes ut er påmelding uforpliktende. På denne turen kan det være at vi må avvike fra først til mølla for å få med noen som er villig til å være sjåfør på bil nummer to. Vi kommer tilbake til dette senere.


Turleder
Norsk turleder er Terje Axelsen, Sandefjord, axelsen@online.no , telefon +47 909 11 939.
Terje har vært i Japan en gang, har ledet NoF Travel tur til Bulgaria, Portugal og Thailand to ganger. Han er reisevant og har rimelig god kunnskap om aktuelle fugler, inklusive engelske og norske fuglenavn.
Lokal fugleguide vil ikke bli engasjert. Det er svært få arter som vil gi oss store identifikasjonsproblemer her. Det er mer å finne fuglene og områdene. Her vil vi få hjelp av Sarus Bird Tours, England som vil skreddersy et opplegg for oss med detaljerte beskrivelser av alle områder vi skal besøke.

 
Reisevilkår

NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Om det er noe du lurer på i forbindelse med turen, ta kontakt med reiseleder Magne Myklebust, magne(at)birdlife.no

Artsliste
I overkant av 140 arter er innen rekkevidde! Full artsliste kommer senere.

Litteratur

Field Guide to the Birds of East Asia

Bildegalleri
   Brunørebylbyl. Foto Terje Axelsen

 

 
   Skifermåke. Foto Terje Axelsen      Polarmåke. Foto Terje Axelsen

   Gråvingemåke. Foto Terje Axelsen

   Brunfossekall. Foto Terje Axelsen

   Kjempehavørn. Foto Terje Axelsen

   Hokkaidorev (rødrev). Foto Terje Axelsen

   Koksfjellfink. Foto Terje Axelsen

   Polarlomvi. Foto Terje Axelsen

 


Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Rype og skogsfugl
Fuglesang (kompakt) Aschehougs fuglebok med CD-er
Gyldendals store fugleguide og Norske fugler Handbook of Western Palearctic Birds
Humler i Norge Fugleskolen
Dyrelyder og fuglesang i norsk natur Norske amfibier og reptiler
4 mest solgte bøker
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Rype og skogsfugl
Fuglesang (kompakt) Aschehougs fuglebok med CD-er
4 mest solgte optikk
Opticron 6x Double 25mm Nikon Monarch 5 10x42 med Gyldendals store fugleguide
Nikon Monarch 5 8x42 Nikon Monarch 5 10x42

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--