Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Andalucia og Nord-Marokko      Venteliste 

NoF Travel tur, 20.-29. mars 2019

Pris: 1
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: 1 på lager
På den turen besøker vi Gibraltarstredet under vårtrekket og ser på de store mengdene med trekkfugler som passerer og raster. Fuglene er på denne tiden våryre med sang og hannene er i praktdrakt.
Hent bilde
Varenummer20194

Vi besøker begge sidene av stredet: Andalucia med blant annet Gibraltar og Tarifa på spansk side og blant annet Merja Zerga i Nord-Marokko. Selve stredet vil vi også krysse med båt. Turlder er Morten Bergan.

NoF-Traveltur til Andalucia og nord i Marokko, 20.-29. mars 2019

Norvasund kalte de gamle vikingene Gibraltarstredet. De seilte og rodde inn til Sikilsøy (Sicilia), Serkland (Midt-Østen) og Miklagard (Istanbul). Tusen år senere drar vi nordboere atter til Norvasunds kyster i nord (Andalucia) og i sør (Marokko) for heftig fuglekikking.

På våren trekker fuglene nordover fra Marokko til Spania. Norvasund/Gibraltarstredet er en av de store trekkveiene fra Afrika fordi dette er en naturlig trekkbro der havet er på sitt smaleste. Det er det spektakulære rovfugl- og storketrekket, men også mye annet, som driver oss. Vi vil bo i utkanten av den koselige, rustikke, byen Tarifa på Spanias sydligste spiss – der vi kan ha et ben i Atlanterhavet og ett ben i Middelhavet. Vi har valgt tidsrommet slik at vi treffer vårtrekket perfekt.
 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet - Visum  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
     
    Brakksvale med frodig blomstereng. Foto: Morten Bergan ©

 

Turen dag for dag

Dag 1
Avreise Oslo lufthavn Gardermoen. Ankomst Malaga og innlosjering på det koselige Hotel La Codorniz («Hotell Vaktelen») i utkanten av Tarifa. Avhengig av når på dagen vi ankommer blir det sikkert tid til en tur rett over veien til et eng-, lund- og kystlandskap med lokale fugler å se; svartstrupe og syngende lerker.

Dag 2
Vi tenker å prioritere vårtrekket over Gibraltarstredet første dag, men vil se an vindstyrke og vindretning om vi eventuelt bytter om på stedene vi drar til. Morgenen starter på Los Lances-stranda for å se litt vade- og måkefugler før vi setter kurs opp i høyden for rovfugltrekket. Er det gode trekkforhold vil det komme massevis av dvergørn, slangeørn, svartglente og mange andre rovfuglarter. Lunsj som piknik i fjellsidene. Vi fortsetter med rovfugler etter lunsj da vi stikker bort til hekkeplassene til de enorme gåsegribbene. Noen åtselgribber skal vi nok også få se, og vi får høre blåtrostens melodiøse vårsang. 

   Rovfugler lavt over sjøen ved Gibraltar. Manuel Morales ©

Dag 3
Morgenturen denne dag går til La Brena naturpark og senere til Barbatesumpene og våtmarksområdet La Janda. Her er varierte økosystemer med saltsumper, furuskoger og klipper. Det mest spesielle er nok hekkeplassen til skallet ibis, en av verdens sjeldneste fuglearter. Skallet ibis reintroduseres, fra Marokko, til Spania etter å ha vært borte i over hundre år. Pikniklunsj eller på en koselig restaurant i en småby. I saltsumpen langs elven Barbate og i våtmarksområdet La Janda vil vi se brakksvaler, smalnebbmåke, middelhavsmåke, rovterne, enghauk, flere hegrearter samt mye annet.

Dag 4
Etter en solid frokost på La Codorniz i Tarifa tar vi fergen over Norvasund til Tanger på marokkansk side av stredet. Overfarten tar bare ca 45min. Vi benytter tiden til å henge over rekka og se etter gulnebblire og svartehavsmåke, samt havsule og lundeflokker som skal ut av Middelhavet og «hjem» til Atlanterhavet. Ved rolig sjø kan man se delfiner og spermhval. Etter ankomst Marokko drar vi til Asilah, til en av de siste lokalitetene med stortrappe i Afrika. Området er også bra for rovfugler samt de vanlige sangfuglene i jordbrukslandskapet; kalanderlerke og krattopplerke. Lunsj på en restaurant i Asilah. På ettermiddagen fortsetter vi mot Merja Zerga, en lagune mot Atlanterhavet. Dette var lokaliteten for smalnebbspove, inntil denne ble utryddet – smalnebbspove er ikke sett i verden siden 1993. Men våtmarkene finnes fortsatt og de huser en rekke spennende vadefuglarter, sandterne og enghauk. Mot kvelden vil vi fokusere på å finne den sjeldne gressuglen, en av Marokkos «drømmeperler» innen fugleverdenen. Vi skal ha med en lokal ekspert på dette, før vi omsider får middag på hotellet i Larache.

  Gressugle. Noen få individ finnes i Marokko. Foto: Manuel Morales ©

Dag 5
Det hekker småseiler i landsbyen så vi starter dagen med en tur på torget for å få med oss denne. Deretter drar vi til våtmarkene langs Oued (=elven) Loukkos. Her er vadefugler på vårtrekk samt stedegne godbiter som marmorand, rustand og knoppsothøne. Her er også bronseibis, topphegre og blåsultanhøne samt tamarisksanger. Etter lunsj på havna i Larache drar vi på ny til Merja Zerga, denne gang for båttur ute i selve lagunen for nærkontakt med splitt- og rovterne, fiskeørn, skjestork og rosenflamingo – og vadefugler i bøttevis. Natten i Temara lenger sør.  

   Fra Merja Zerga. Foto: Manuel Morales.©


Dag 6
Zaer er del av det sentrale marokkanske platå – med korkeik og lokal sandaraksypress. Her finner vi svartvingeglente, svartkronesjagra og Marokkos kanskje sjeldneste fugleart; hvitbrynfrankolin. I korkeikskogen finnes også berberspett og den rare, NV-afrikanske, underarten av skjære med blått rundt øynene. Lunsj på lokal restaurant i Temara. Etterpå til innsjøen Sidi Bourhaba som er et IBA-område med reetablering av våtmark. Her er rødhodeand, hvithodeand og, hvis vi har hellet med oss, også marmorand og rustand. Natten i Kenitra.

   Rødhodeand. Foto: Morten Bergan .©


Dag 7
Retur nordover til Tanger og fergen over Norvasund tilbake til Tarifa. Husk å sjekke lirer fra rekka. Vi innlosjerer oss igjen på La Codorniz («Vaktelen»). Lett fuglekikking i området med f.eks dverglerke og svartstrupe - og middag i den pittoreske, rustikke «sjørøver»-byen Tarifa.

Dag 8

I dag prioriterer vi rovfugltrekket over Norvasund igjen. Vi ser an hvor værforholdene gjør skådingen best mulig på formiddagen. På ettermiddagen drar vi til en god plass for å se dvergtrappe og iberiaørn – begge flotte, og sjeldne, arter på verdensbasis. Vi skal nok også få med oss noen lerkearter. Tilbake til La Codorniz på kvelden.

Dag 9
Grazalema nasjonalpark har et vakkert kalkfjellandskap og er et paradis for fotografer, vandrere – og fuglekikkere. Kalksteinslandskapet har mange blomsterarter og derfor mange sommerfugler. Men mest ser vi nok etter rovfugl – dvergørn, kongeørn og vandrefalk. Lunsj i El Bosque, og deretter mer fjellandskap med rødfalk og gåsegribb i klippeveggene. Men her er ikke bare rovfugl. Interessante spurvefugler slik som blåtrost, steintrost, svartsteinskvett, alpekråke og klippesvale hører fjellandskapet til.
   Gåsegribb regner vi med å få sett mange av. Foto: Morten Bergan ©


Dag 10
Avhengig av hjemreisetidspunkt får vi nok noe tid til litt morgenfuglekikking. Om dette bare blir småfugl i engmarkene og vade- og måkefugler på stranda nær hotellet utenfor Tarifa, eller om vi rekker litt rovfugltrekk kommer an på avreisetid for flyreisen hjem. Lunsj på transportetappen til flyplassen i Malaga.

Pris
Endelig pris er ikke avklart men prisantydning er 19 500 kr per deltaker. Enkeltrom mot tillegg, prisantydning kr 3500.
Flypriser, få deltakere eller valutakurser vil kunne endre overslaget. Påmeldte vil få en fastsatt pris før forpliktende påmelding.

Inkludert i prisen er flyreise Oslo – Malaga, transport inkl. ferge Tarifa-Tanger t/r og båttur på innsjøen/lagunen i Merja Zerga i Marokko.
Ni hotellovernattinger hvorav tre av dem i Marokko - grei standard på koselige hotell i dobbeltrom. Mat (frokost, lunsj (noen som piknik) og middag (ikke på avreisedagen)). Drikkevann i bussen, alle tillatelser og forsikringer - husk egen reiseforsikring. Lokalkjente guider.

Ikke inkludert: Annen drikke enn vann til maten, tips, småmat/godteri. All mat på reisen til fra Norge - Spania (om bord i flyet eller underveis på flyplasser osv.).

Antall deltakere
Turopplegget er basert på inntil 14 deltakere.

   Marmorand. Foto: Manuel Morales.©

Reisetidspunkt
Turen vil bli avholdt 20.-29.mars 2019. Eksakte datoer kan endres cirka en dag pluss/minus dersom flytransport tilsier endringer.

Transport 
Fly fra Oslo lufthavn – Malaga. Transport i 9-seters minibuss(er) eller lignende underveis i Spanio og Marokko.

Overnattingsfasiliteter 
Hoteller med god til normal standard.

Mat 
Mat og drikke (ex.mineralvann/alkohol) er inkludert på hele turen. En del frokoster i felt for å slippe å vente på hotellfrokost (få med de beste timene om morgenen)

Vær 
 Sør-Spania/Nord-Marokko på våren har behagelige sommertemperaturer. Det kan imidlertid blåse og regne. Kalde netter betyr varm genser.

Fotografering
Ikke prioritert aktivitet på denne turen, men det vil være gode muligheter for fotografering på de ulike lokalitetene vi besøker.

Helse 
Det er ingen krav til vaksiner for innreise til Spania, ei heller til Marokko. Difteri/stivkrampe, samt hepatitt A er likevel noe man bør ha på friluftsreiser av denne type.

Nødvendig utstyr 
Reiseforsikring og pass. Kikkert (og kamera?) burde være unødvendig å nevne, gode feltklær inkl. fjellstøvler, feltbukse, langermet skjorte, regnfrakk, badebukse, solhatt og solkrem, personlige medisiner. Varm genser er alltid lurt å ha (kalde netter). Lykt kan være kjekt om man ikke har det på telefonen. Ta gjerne med eget teleskop om du vil.

   Hvithodeanda er en sjelden art, som har sin hovedutbredelse i området. Foto: Morten Bergan ©

Annet

Språk
: Språket er spansk (i Spania) eller arabisk (i Marokko). Engelsk forstås av mange. Guidene er flerspråklige.

Valuta:  Euro i Spania og Dirham i Marokko. De fleste kredittkort tas, men alltids kjekt med noen kontanter.

Sikkerhet/Politikk
Spania og Marokko har moderat kriminalitet og regnes som trygt. Lommetyveri og småkriminalitet forekommer nok i mindre grad der vi skal enn i de mer klassiske turistfellene.

Påmelding 
Påmelding hos Natur og Fritid. Først til mølla gjelder.


Turleder
Morten Bergan, født 1956 og oppvokst i Bærum/Akershus. Morten er geolog av yrke. Aktiv fuglekikker siden guttedagene og har mangfoldige år i styret i NOF-Oslo og Akershus (inkl. formann 2000-2006). Har avholdt mange ekskursjoner, feltarbeid og drifter bl.a sjøfugltellingene i Oslofjorden (for Fylkesmannen). Lokale guider.

 
Reisevilkår
NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Ved spørsmål, kontakt NOF-Travels turleder på m.bergan(at)online.no el. Tlf 905 97 448.

Litteratur
Gyldendals Fugleguide - Fungerer utmerket.
The Nature Guide to Western Andalucia Crossbilguides.                        


Bildekavalkade med aktuelle turarter og områder

   Fra kysten ved Tarifa. Foto: Manuel Morales.©

   Den nordafrikanske underarten av skjære er blå rundt øyet. Foto: Manuel Morales.©

   Storketrekk. Flokkene kan bli store. Foto: Manuel Morales.©

   Hvitbrystlo, en typisk sandstrandsart. Foto: Morten Bergan.©

   Slangeørn, en av mange aktuelle rovfugler. Foto: Manuel Morales.©

   Stork, en karakterfugl i regionen. Foto: Morten Bergan.©

   Skallet ibis. Arten er svært sjelden, men bestandene er økende. Foto: Morten Bergan.©

   Knoppsothøne, en sjelden art både i Sør-Spania og Nord i Marokko. Foto: Manuel Morales.©

   Svartkronesjagra finnes i Marokko. Foto: Manuel Morales.©

   Blåsultanhøne. Ikke så uvanlig i våtmarkene av rett type i området. Foto: Manuel Morales.©

   Enghauk. Foto: Manuel Morales. ©Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Europas falker Himmelkalenderen 2020
Fugledagbok Nordeuropas svampe - 2 bind
Gyldendals store fugleguide og Norske fugler Praktisk stjerneatlas
Rovfugleguiden Gyldendals store fugleguide (myk perm)
Nordens fjärilar Hvem er den lille fuglen der?
4 mest solgte bøker
Europas falker Himmelkalenderen 2020
Fugledagbok Nordeuropas svampe - 2 bind
4 mest solgte optikk
Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme Nikon Laser 550 Forestry PRO
Arrox foldelupe 15x 21mm LED+UV Nikon Monarch 5 8x42

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--