Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Svalbard

NoF Travel-tur 12 - 17.juni 2019

Pris: 1
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Bli med NoF Travel til Svalbard og Longyearbyen. Vi besøker Adventdalen, Bjørndalen og områdene rundt Longyearbyen i rolig tempo. I tillegg legger vi opp til to dager med båtturer for å oppleve Isfjorden og fuglefjellene. Turleder er Kjetil Johannessen.
Hent bilde
Varenummer20196

Hovedfkuset på turen vil være å oppleve det høyarktiske fuglelivet, men vi håper også å kunne få med oss en del av de spesielle arktiske pattedyrene på øyegruppen.

NoF Travel tur til Svalbard, 12.–17. juni 2019

Longyearbyen ligger tre timers flytur i fra Oslo og bare 100 mil unna Nordpolen. Ingen andre høyarktiske områder er så lett tilgjengelig i Europa. Områdene rundt Longyearbyen er fuglerike og gir oss et innsyn i en variert høyarktisk fuglefauna. Innflyvningen til flyplassen er spektakulær der vi ser de karakteristiske fjellformasjonene som omkranser tettstedet.

Vårt hovedfokus vil være fuglelivet. Vi kommer under oppholdet til å farte en del fram og tilbake mellom Bjørndalen (der vi bl.a. ser på alkekongene), laguna utafor flyplassen, Hundegården, Isdammen og Adventdalen og Adventdeltaet/LoFF-huset.

 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet - Visum  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
     
 

 

Alkekonger i flukt over hekkeområdene i Bjørndalen– Foto: Kjetil Johannessen


Avstandene mellom områdene vi besøker rundt Longyearbyen er ikke store. Men av praktiske årsaker har vi under oppholdet leiebiler som vi selv kjører og som bringer oss rundt fra Bjørndalen i vest til innerst i Adventdalen. Vi kommer til å besøke lokalitetene nevnt under flere ganger, bl.a. for å se om det har dukket opp nye fugler (inkl. evt. godbiter). Under følger en kort beskrivelse av noen av noen av fuglelokalitetene rundt Longyearbyen.

Legge til tur på Svalbards vestkyst med Hurtigruta?
Ønsker du å utvide turen med et lite cruise på Svalbard, kan vi booke dette som tillegg for deg fra 17.juni.

Det er også mulig å ta et 10-dagers cruise rundt hele Øygruppen med et par dagers venting i Longyearbyen først den 19.juni.

Bjørndalen
Om vi kjører utover (mot vest) og forbi flyplassen ender veien i Bjørndalen. Det er en opplevelse å stå nedenfor ura der mange alkekonger hekker. Fuglene er vokale og flyr inn og ut av ura og utover sjøen. Det er verdt å sjekke fjorden utenfor, der bl.a. fire ulike joer kan forekomme.

Utafor flyplassen – bl.a. Hotellneset
Ute i Isfjorden utenfor bl.a. Hotellneset ligger det en del teist og her er det også muligheter for å se lunde og mørk fase av havhest samt polarlomvi. Polarjo og fjelljo streifer også innom en gang i blant i sommerhalvåret. Ved Hotellneset har en større rødnebbternekoloni tilhold. 

 

Grønlandsmåke er en sjelden, men årlig sommergjest – Foto: Kjetil Johannessen

  Rødnebbterna er tallrik og hekker ved Hotellneset. – Foto: Kjetil Johannessen

Det er en lagune i området der det ofte raster et stort antall måkefugl. Krykkje dominerer sammen med polarmåke. Det er verdt å sjekke måkene grundig. Grønlandsmåke forekommer og flere enda sjeldnere måker er oppdaget her. Flere par hvitkinngjess har ofte tilhold i området. Det er også sjanser for å oppleve polarreven på røvertokt ute på Hotellneset om vi tar en tur ut i den lyse arktiske juninatten, der midnattsola kanskje skinner. Fjellreven er også aktiv nattestid i Adventdalen.

 

Polarmåka er den vanligste måka på Svalbard – Foto: Kjetil Johannessen

Adventdeltaet
Fjæreplytten er tallrik i deltaet med opptil 200 individer. Flere myrsniper og sandlo som hekker i nærområdet oppsøker også deltaet for næringssøk. Polarsvømmesniper og sandløpere forekommer i juni. Det er gode grunner til å sjekke vaderne grundig. En art som alaskasnipe har de siste årene nesten årlig dukket opp i juni måned, bl.a. i deltaet. 
Litt avhengig av hvor langt våren er kommet er det også muligheter for rastende og næringssøkende gjess, bl.a. ringgjess. Det er også verdt å sjekke måkefugl i deltaet. Flere arter, bl.a. grønlandsmåke, kan dukke opp. I sjøen, et stykke utenfor deltaet hender det en sjelden gang i blant at det dukker opp sabinemåke.
Vi tar ankomstdagen en tur innom LoFF huset ved utløpet av Adventelva, huset der den lokale fugleforeningen holder til. Huset ble oppført i 2009.


Hundegården
Ved Hundegården er sjansene gode for å se både polarsvømmesnipe og praktærfugl. Her har det i juni måned tidligere år dukket opp sjeldenheter som amerikakrikkand og alaskasnipe. Vi kommer nok til å legge inn en del stopp ved Hundegården da dette også har vært den beste plassen å se ismåke. Ismåka har de siste årene dessverre ikke vært sett årlig ved Longyearbyen, men det skal ikke stå på vår innsats.

 

Alaskasnipe forekommer nesten årlig nær Longyearbyen. Denne er riktignok fotografert på Røstlandet. – Foto: Kjetil Johannessen

  Ismåke er en art vi vil ha et ekstra åpent øye for – Foto: Kjetil Johannessen

Adventdalen og Isdammen
Adventdalen har flere fine dammer, bl.a. Lom- og Tuendammen. Sammen med Isdammen vil lokale godbiter og fokusarter her bl.a. være polarsvømmesnipe og praktærfugl som har tilhold og hekker i området. Forhåpentligvis vil noen av disse flotte fuglene her kunne oppleves på fotohold. Fjæreplytt, sandlo, tyvjo kan vi regne med å se en del av. Svømmesnipa ser også ut til å forekomme nesten årlig i området. En del gjess, bl.a. kortnebbgjess har ofte tilhold i Adventdalen vår og forsommer. Smålommen hekker også regelmessig i området.

  Praktærfugl hekker i Adventdalen bl.a. – Foto: Kjetil Johannessen   Hekkende smålom i Lomdammen i Adventdalen – Foto: Kjetil Johannessen


I Adventdalen burde sjansene for å oppleve svalbardreinen være gode. Det blir også en avstikker inn i Todalen, her har det også vært sett både polar- og «vanlig» svømmesnipe de siste årene. En dag med godt vær kjører vi også opp til radarstasjonen som er plassert på et fjellplatå på sørsiden av Adventdalen. Radarstasjonen ligger 10 km i fra Longyearbyen. Her er det flott utsikt utover Adventdalen.

  Polarsvømmesnipa er en vakker og tillitsfull fugl – Foto: Kjetil Johannessen   Svømmesnipa forekommer nå nesten årlig i Adventdalen – Foto: Kjetil Johannessen

Arter som snøspurv og svalbardrype – en underart av fjellrype, vil vi sannsynligvis møte flere plasser underveis. Det kan være tett på/i Longyearbyen eller lenger inn i Adventdalen. Snøspurven er for øvrig den eneste regelmessig hekkende spurvefuglen på Svalbard. I juni hender det at noen spurvefugler fra fastlandet ender opp på Svalbard i et forlenget vårtrekk. Da er erfaringsmessig områdene rundt Longyearbyen og Adventdalen de beste stedene på øygruppen å sjekke nærmere.

To dagsturer med båt på Isfjorden

To dager settes av til turer med RIB-båt på sjøen. Fokus vil være sjøfugler og fuglefjell. Her er det flere steder vi kan velge, alt etter vær og hva vi vet av lokale forhold, på dette tidspunktet. Vi går i land en gang hver av dagene. Vi har da bl.a. muligheter for å gå i land og besøke Grumantbyen, en forlatt liten russisk gruveby. Det er flere fuglefjell som huser bl.a. større kolonier med polarlomvi, lunde og havhester. Vi vil også ha storslagen utsikt til fjell og breer. De siste årene er det noen funn av flere store hvaler, bl.a. tre observasjoner av blåhvaler i juni 2017-2018 i tillegg til noen observasjoner av hvalross. Det er også noen observasjoner av bl.a. hvithval. Når det gjelder sjøpattedyr kan selvfølgelig ingen garanti gis. Tilsvarende så er isbjørn sjelden å se i Isfjordområdet i juni, men vi kan jo håpe... På sjøen har vi tette og varme overlevelsedrakter. Avhengig av været kan det bli litt risting ute på sjøen som kan være ubehagelig for folk med ryggproblemer

  Været og vinden kan endre seg fort på Isfjorden. Her må en gruppe med mindre båter avvente bedre forhold – Foto: Kjetil Johannessen

 

Turen dag for dag

Under følger et forventet dag-til-dag program.

MRK – foreløpig dagsprogram, program kan bl.a. endres noe pga værforhold. Båturene kan bl.a. bytte dag.

Dag 1 - Onsdag 12. juni
Felles avreise fra Gardermoen kl. 09. Vi lander i Longyearbyen kl 12. Etter en kort tur inn fra flyplassen innkvarterer vi oss på vårt hotell, spiser lunsj og drar etter dette bl.a. ned til LoFF-huset ved Adventdeltaet og inn i Adventdalen. Vi har med oss en lokal guide denne ettermiddagen.


Dag 2

Frokost kl 07.

Lokal rundtur på fuglelokaliteter rundt Longyearbyen (nevnt over) med innleide biler. Avstandene er korte, men det er kjekt med bil. Vi kommer til å bruke en del tid i den nedre delen av Adventdalen - rundt Isdammen, Hundegården og Adventdeltaet.
Er været godt legger vi i løpet av dagen en tur innom alkekongekolonien i ura ved Bjørndalen, en opplevelse i seg selv. Det er da også naturlig å se nærmere på hva som raster av måker i laguna utenfor flyplassen. Her kan det gjemme seg en godbit blant krykkjer og polarmåker.

 

Snøspurven er eneste spurvefugl som regelmessig hekker på Svalbard – Foto: Kjetil Johannessen

  Svalbardstemning fra Endalen. – Foto: Kjetil Johannessen


Dag 3
Frokost kl 07.
Båttur på Isfjorden (varighet 8-10 timer). Hvilke områder vi vil besøke i Isfjorden vil avhenge litt av oppdateringer vi får under oppholdet.  Vi kommer nærmere tilbake til dette. En mulighet er at vi setter kursen bl.a. mot Colesdalen/Grumantbyen og fuglefjell i dette området. Muligens krysser vi også Isfjorden, avhengig av vær og vind.

Muligheter for en kort tur på fuglelokaliteter rundt Longyearbyen når vi kommer tilbake på ettermiddag/kveld.

Dag 4
Frokost kl 07.
Lokal rundtur på fuglelokaliteter (nevnt over) rundt Longyearbyen og i Adventdalen med innleide biler.

 

Alkekonge i ura der de hekker i Bjørndalen – Foto: Kjetil Johannessen

  Fjellrype, eller svalbardrype som underarten også kalles kan vi forvente å se innover i Adventdalen – Foto: Kjetil Johannessen

 

Dag 5
Frokost kl 07.
Ny båttur på Isfjorden (varighet 8-10 timer). Hvilke områder vi vil besøke i Isfjorden vil avhenge av oppdateringer vi får under oppholdet og vær. Muligens setter vi kursen mot Diabasodden og Sassendalen – Fjordniba og ser nærmere på sjøfuglene som hekker i bergveggen i området her – bl.a. mørk fase av havhest, polarlomvi og lunde. Von Postbreen innerst i Tempelfjorden ligger ikke langt unna.

Muligheter for en kort tur på fuglelokaliteter rundt Longyearbyen og i Adventdalen når vi kommer tilbake på ettermiddag/kveld.

 

Lunden hekker rundt Isfjorden – Foto: Kjetil Johannessen

  Polarlomvi – Foto: Kjetil Johannessen


Dag 6
Frokost kl 07.
Siste dag. Dette blir en åpen dag bl.a. for de som vil utforske Longyearbyen og stedets fasiliteter nærmere på egen hånd, inkl. muligheter for shopping, galleri- og museumsbesøk.

For de som ikke er lei feltlivet vil det tilrettelegges for nok en biltur lokalt rundt Longyearbyen og inn i Adventdalen.  Avreise fra Longyearbyen kl 21, etter middag. Flyturen tar 3 timer.

Pris
Prisantydning ca kr. 18.500
(Prisnivået er generelt høyt på Svalbard for alle tjenester). Prisen inkluderer flyreise, all transport på Svalbard (inkl. billeie og båtturer på Isfjorden), 5 døgn i dobbeltrom med helpensjon. Enkeltrom kan fås mot tillegg i prisen -  500,-/dag forutsatt at det finnes ledige rom. Prisen er foreløpig og endelig pris vil bli forelagt før påmeldte må bekrefte deltakelse ved å betale depositum.

Antall deltakere
11 inklusive turledere. (Vi trenger minst 8 deltakere for å gjennomføre turen.)

Reisetidspunkt
12.–17. juni 2019.

Transport 
Leiebiler i Longyearbyen. To dager med båt på Isfjorden.
 

Havhestene på Svalbard har en mørk fjærdrakt sammenliknet med fuglene på fastlandet. – Foto: Kjetil Johannessen

  Ismåke – Foto: Kjetil Johannessen

Overnattingsfasiliteter 
Vi bor i på Mary-Ann´s Polarrigg sentralt i Longyearbyen http://www.polarriggen.com/
Innlosjering på dobbeltrom (enkeltrom mot pristillegg).

Mat 
Mat og drikke under turen på flyet til og fra Longyearbyen er ikke inkludert.
Under oppholdet får vi frokost, vi smører matpakker til lunsj og middag er inkludert. Drikke utover kaffe, te og vann er ikke inkludert. Middag spiser vi lokalt.

Vær 
Skiftende vær, kle deg derfor godt som ved en tur i høyfjellet sommertids, med klær som holder både vind og nedbør ute.

Fotografering
Det er gode fotomuligheter på de fleste lokaliteter vi besøker, men vi satser ikke spesielt på foto, så gruppens bevegelser vil være bestemmende for hvor mye man kan få fotografert.
 

Sabinemåka dukker enkelte år opp rundt Longyearbyen. Denne er fotografert utenfor Adventdeltaet. – Foto: Kjetil Johannessen 

Helse 
Det er lagt opp til et langsomt tempo som de fleste skal klare. Litt småturer rundt Longyearbyen, bl.a. med biler. Vi tilbringer et par dager i båt på Isfjorden, og om det blåser opp og blir litt bølger så kan dette oppleves ubehagelig for folk med ryggproblemer. Deltakerne får for øvrig utdelt varme overlevelsesdrakter på båtturene.

Nødvendig utstyr 
Ta med tilstrekkelig med varme klær og regntøy. Husk sitteunderlag, hansker og lue, samt liten tursekk. Husk termos, toalettsaker og solbriller. Tykke og varme sko/fjellstøvler. Litt tursnacks underveis er ikke å forakte.

Kikkert og fotoapparat må en ha med. Det blir en del kikking på lange avstander,
over land eller sjø, så teleskop er absolutt å anbefale.

Annet
Dette er en «all inklusive» tur med en lokal guide.

Sikkerhet/Politikk
Området regnes som trygt uten alvorlige konflikter.

  Fjellrype hunn – Foto: Kjetil Johannessen   Hvitkinngjessene på Svalbard hekker bl.a. i bratte fjellpartier for å slippe unna polarreven. – Foto: Kjetil Johannessen

Påmelding 
Hos Natur og Fritid AS. Først-til-mølla-prinsippet gjelder.


Turleder
Kjetil Johannessen
Kjetil har ledet flere fugleturer til Kina, India, Russland og Finnmark bl.a. i NoF Travelregi og har lang erfaring med fuglekikking og tillitsverv i NOF. Kjetil er utdannet zoolog og har tidligere bodd 3 måneder på Svalbard. Oddgeir Sagerup fra den lokale reiseoperatøren «Se og opplev» blir med og guider oss etter ankomst den første dagen.

 
Reisevilkår

NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

    Polarsvømmesnipe – Foto: Kjetil Johannessen

Litteratur

Gyldendals store fugleguide Svalbardfugler En enkel felthåndbok 
Bangjord, Haugskott & Hammer., LOFF
Boka omhandler alle hekkefuglene på øygruppa, samt de mest vanlige gjestende arter. Gjennom bilder, illustrasjoner og tekst vil du kunne artsbestemme fuglene under oppholdet ditt. Til sammen 81 arter ergjengitt.

Svalbards fugler og pattedyr Polarhåndbok nr. 13 
Kovacs, K. M. & Lydersen, C., Norsk Polarinstitutt
Oversikt over Svalbards fauna, med en detaljert beskrivelse av de normalt forekommende fuglearter, og av land- og sjøpattedyr. Rikt illustrert med fargefotos

Svalbard
Liodden Ole J.,
 Naturfokus forlag
Dette er boka for alle som vil ha en innføring i hva Svalbard har å by på av natur, kultur og histori, i tillegg til å se vakre bilder fra denne arktiske perlen. Boka er turistvennlig og snerten å ha med seg.
  Svalbardreinen er svært kompakte dyr. – Foto: Kjetil Johannessen

 

Fjelljo forekommer fåtallig. – Foto: Kjetil Johannessen

  Tyvjoen er den vanligste joen på Svalbard. – Foto: Kjetil Johannessen

 

  Alkekonger i flukt over hekkeområdene – Foto: Kjetil Johannessen

Nof Travel

Klikk her for å gå til kartsøk!

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Europas falker Himmelkalenderen 2020
Fugledagbok Nordeuropas svampe - 2 bind
Gyldendals store fugleguide og Norske fugler Praktisk stjerneatlas
Rovfugleguiden Gyldendals store fugleguide (myk perm)
Nordens fjärilar Hvem er den lille fuglen der?
4 mest solgte bøker
Europas falker Himmelkalenderen 2020
Fugledagbok Nordeuropas svampe - 2 bind
4 mest solgte optikk
Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme Nikon Laser 550 Forestry PRO
Arrox foldelupe 15x 21mm LED+UV Nikon Monarch 5 8x42

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--